Малко алкохол за по-добра памет

Вино

Консумацията на алкохол е широко разпространено занимание и според някои проучвания е и начин за социална адаптация. Последно изследване обаче показва как пиенето на малки количества алкохол след 60 годишна възраст подобрява мисловната дейност.

Екип изследователи на Медицинския филиал към университета в Тексас провеждат своя анализ с участието на 600 души без анамнеза за деменция или алкохолна злоупотреба. С тяхно участие учените опитали да открият връзката между употребата на алкохол в зряла и напреднала възраст и отражението му върху мозъка на човека.

На всички доброволци в изпитването е направен ядрено магнитен резонанс, както и е била оценена и тяхната мисловна дейност и какви са рисковете за всеки по отделно да развие болестта на Алцхаймер.

Резултатите посочили, че леката и умерена консумация на спиртни напитки повлиява положително паметта у хората и най-вече епизодичната такава. Също открили, че алкохолната консумация не влияе върху умствените способности на участниците, ако обаче не се прекалява с нея.

Алкохол

Изследователите припомнят и едно предишно проучване върху животни. То показало, че умерената консумация на алкохол насърчава регенерирането на нови нервни клетки в мозъка. Налице е и доклад, според който виновник за прекаляването с алкохола са гени, заложени в организма на човека.

Учените смятат, че спиртните напитки могат да увеличат освобождаването на някои химикали в мозъка, които участват активно в когнитивните и информационни процеси в мозъка.

Заключението след проведеното изследване било, че хората в по-напреднала възраст, консумиращи умерени дози алкохол, са по-здрави и с по-добри познавателни способности на мозъка - за разлика от други, които по някаква причина е трябвало да ограничават приема на спиртни напитки.

И въпреки резултатите от изследването, експертите съветват да не се прекалява с консумацията на напитки съдържащи алкохол, защото злоупотребата може да навреди на здравословното състояние на организма като цяло.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари