Причини за кървене от носа

Кървене от носа
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Обикновено кървенето от носа се получава, когато малки вени, разположени по лигавицата от вътрешната страна на носа, се разкъсат. Стряскащо е при вида на кръвта, но повечето случаи на кръвотечения не са опасни и болезнени и могат да се лекуват в домашни условия.

Разрушаването на кръвоносен съд в областта на носа може да се появи както при децата, така и при възрастните хора. Като причини се изтъкват сухота на носната лигавица, по-рязкото продухване на носа, както и използването на някои лекарствени препарати като аспирина. При децата чест проблем е поставянето в кухината на носа на малки предмети, които могат да нарушат целостта на лигавицата, стигащо се до кръвотечение.

Различни травми в областта на носа, алергични реакции и инфекции също могат да станат причина за кървене от носа. Не трябва да се отбягва и вероятността кървенето да е в резултат на повишено артериално налягане, заради което е желателно измерването му в най-кратки срокове.

Атеросклерозата е състояние на натрупване на мастни плаки по вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, което може да ги запуша и да се стигне до кървене от носа.

Използването на кокаин или други наркотични препарати също би могло да предизвика разкъсване на малки съдове по лигавицата на носа.

Симптомите в тези случаи могат да включват освен кървене от носа, но и такова от устата или ушите.

Различават се няколко вида кървене от носа. Така например през зимните месеци по-често се наблюдава предно кръвотечение. То засяга стената, която разделя ноздрите, и тук кървенето започва от началото на носа.

При задното кървене се засяга носната лигавица в дълбочина и то се стича често по задната част на устата и гърлото. Среща се повече при хора с високо кръвно налягане или от наранявания, като е желателно оказване на първа медицинска помощ.

Поведението при кървене от носа включва поставяне на пострадалия в хоризонтално положение и притискане на носа в областта на двете ноздри. И това трябва да продължи до спиране на кървенето. Ако е пострадало дете, може да му се пусне някое филмче, за да се разсее. След като кръвотечението спре, може да се постави лед в областта и поне 2 дни след това да се избягва грубото духане и триене.

Препоръчва се консултация със специалист, ако кървенето е продължило повече от 15 минути, ако то се случва често или е налице някакво нараняване, довело до кървенето.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати