Как лошият холестерол пречи на сърцето?

Сърце
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Холестеролът е нормална съставна част на всички клетъчни мембрани в човешкия и животинския организъм. Той е органично вещество, което обаче при нарушена обмяна в организма довежда до увреждания на различни органи и системи.

Различава се три групи холестерол. Първата включва така наречения лош холестерол или LDL липопротеин с ниска плътност. Различаваме още добър холестерол, HDL липопротеин с висока плътност и VLDL, отново липопротеин, но с много ниска плътност.

Сега екип от учени твърди, че са открили връзката между повишените стойности на лошия LDL холестерол върху клапната система на сърцето с появата на стеноза на аортната клапа. Това означава, че клапите на сърцето, през които преминава кръвният поток, се свиват, като се ограничава притокът на кръв от сърцето.

Според редица изследователи откриването на причината, довеждаща да увреждане на клапите на сърцето, е от особена важност. Те се позовават на статистически извадки, посочващи аортната клапна болест като една от най-често срещаните от този тип сърдечни заболявания, засягаща много хора в Европа и Северна Америка.

И за да прецизират своето изследване, както и резултатите от него, екипът използвал подход, с които да може да анализира връзката между генетичния риск на всеки участник към високи нива на липиди в кръвта и аортната клапна болест.

затлъстяване

Те анализирали повече от 35 000 души. На всеки от тях е направена компютърна томография, с която да изследват нивата на калций в аортните клапи, защото високите им нива са също отговорни за аортната клапна болест.

Като заключение се оказало, че тези от участниците, при които е била доказана генетична предразположеност към високи нива на липиди в кръвта, са имали и високи стойности на калций в аортните клапи.

Така учените допълват, че повишените стойности на лошия холестерол водят до големи опасности от развитието на аортна стеатоза, както са и рискови за инфаркт на миокарда или други сърдечно-съдови заболявания.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати