Как да се предпазим от остеопороза и рак на гърдата?

Рак на гърдата

Съществува ли живот без болести? По-скоро не, но би било хубаво. За съжаление никой не е застрахован и няма точна мяра на живот, която да подсигури на хората вечно здраве.

По тази причина учените съветват всеки човек да наблюдава здравословното си състояние, да се консултират със специалистите в областта, вървейки с тях ръка за ръка.

Една от често срещаните болести сред жените е остеопорозата. Тя засяга голяма част от женската аудитория, довеждайки до болки в гърба, слабост, затруднено движение, а от там и трудности в извършването на ежедневните дейности.

Според специалистите обаче има начини, които да предотвратят развитието на болестта. Някои твърдят, че остеопорозата е до голяма степен предотвратима и начинът на живот още от детството и до дълбока старост имат значение и дават отражение.

Според редица изследвания рискови фактори за остеопорозата са женският пол на индивида, възрастта, както и етносът, защото се оказва, че белите жени и азиатките са с по-висок риск. Също е от значение наличието на болестта в семейството, хормоналният дисбаланс (липсата на естрогени може да индуцира развитието на остеопороза ) и други.

Остеопороза

Опасна е и анорексията, диети с ниско съдържание на калции и витамин D, какато и заседналият начин на живот, тютюнопушенето, алкохолът и някои лекарства, които също повишават риска от развитие на остеопороза.

Друга социално значима болест при жените е ракът на гърдата, която е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания.

Тук за рискови се смятат възрастта на жената, наличието на генетична предразположеност, излагането на радиационни вълни, липсата на деца, ранно начало на менструация преди навършени 12 години, или късният ѝ край – след 55 годишна възраст. Като опасни за развитието на болестта се смятат и затлъстяване, консумацията на прекомерно количество алкохол, някои лекарствени препарати като диетилстилбестрол (DES) и други.

По тази причина препоръките на Американската ракова асоциация включват контролът на телесното тегло, ежедневни физически упражнения, отказване на цигарите и редовни скрининги за рак на гърдата.

Виж повече

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари