Линията на корема показва пола на бебето?

Бременна Жена

Навярно повечето хора са забелязали една бледа, едва доловима вертикална линия, започваща от пъпа и спускаща се надолу към симфизата. Тя се нарича линия алба (Linea alba), което в превод означава буквално бяла линия.

Името й е такова, защото е изградена от колаген, придаващ белезникавия й цвят. Нейната роля е да разделя коремната мускулатура на лява и дясна половина, като е важно да се отбележи способността ѝ да се разтяга.

По време на бременност, и то през втората й половина, тази линия потъмнява, става по-видима и се нарича линия нигра (Linea nigra) или черна линия.

Причините тази белтъчна структура да променя своя цвят, когато коремчето на бременната жена расте, се крият във факта, че в организма й се увеличава един от хормоните, наречен естроген.

Той всъщност довежда до хиперпигментация и производството на повече меланин - пигмент, който причинява потъмняването на линия алба и превръщането й в линия нигра.

До момента не са ясни причините тази линия да се появява само в средата на корема, но учените обясняват, че същото се случва и с цвета на ареолите на гърдите при бременните.

Бременна

Древни суеверия разказват как дължината на линия нигра е показателна за пола на плода. Според едни вярвания бебето ще е момиче, ако линията завършва до пъпа на бременната и не слиза надолу по корема. Ако обаче се спуска към долната част на гръдния кош, към срамната кост, бабините вярвания казват, че ще се роди момче.

Трети вярвания твърдят, че жените, които имат такава пигментация по средната линия на корема, независимо от дължината й, ще имат момче.

Разбира се, тази хиперпигментация е нормално да се появи по време на бременност и тя не застрашава по никакъв начин фетуса или неговата майка.

Няма как да бъде предотвратена появата на тази линия, като приемът на фолиева киселина би могъл да контролира пигментацията, но не и да я спре.

Този витамин обичайно се съдържа в много храни като аспержи, боб, спанак, портокалов сок и други. След раждането линия нигра изчезва, макар и по-бавно.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
гуру
гуру
17.11.2015 16:48
не е вярно.?Имах линия и имам момиче.Всичко е до хормони :)
3
0
sisi
sisi
12.03.2015 07:50
Vyarno e.....
2
0