Защо бременните имат променливи настроения?

Бременност
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Всяка бременна жена е усещала честите промени на настроението, както и близкият човек до нея. Тези изблици на смях, последвани от епизоди на плач, са нормални за всяка бъдеща майка особено през първите 6 седмици от развитието на ембриона.

Така в един момента жената се чувства уверена и щастлива от това, което ще очаква нея и нейния партнъор, а в следващата секунда надмощие взема уплахата от неизвестността, дори понякога са налице пристъпи на ужас и паника за това как те ще се справят с грижите за новороденото.

За късмет този период на промени в настроенията отминава около и след 10 седмица от бременността. Това със сигурност ще успокои както бременната жена, така и нейните близки, които макар и да не са нагърбени със задачата да износват бебе, носят същия товар и емоционална нестабилност в някои моменти.

През последните седмици от този 9-месечен период има шансове тези променливи настроения да се появят отново. Те, породени от наближаване момента на раждане, определено повлияват на максимум психиката както на бременната, така и на бъдещия татко.

Раждане

Причина според специалистите е хормоналният пик в организма на жената по време на бременността, в частност повишените нива на прогестерон и естроген. Те са главните виновници, които влияят директоно върху определени мозъчни съединения, регулиращи настроенията на човека.

Възможно е умората, емоционалният и физическият стрес също да провокират поведенческите промени, както и такива в метаболизма на жената.

Честите промени в настроението на бременната са обичайно явление, но трябва човек да знае кога нормите са надминати и депресията чука на вратата. Статистиката сочи, че близо 10 % от бъдещите майки са изправени пред лека или по-тежка форма на депресия.

Учените съветват, ако е нужно да се провеждат разговори със специалистите в областта, които да обяснят промените, които ще настъпят. Така младото семейство би било подготвено за малкия човек и уверено в грижите за него.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати