Алергии през бременността

Алергии при бремнност

Алергиите са често срещани по време на бременност, като статистиката посочва, че близо 1/4 от бъдещите майки ще се налага да се справят с проблема. Често в периода на растящото коремче се появява алергична симптоматика, която след раждането обикновено отшумява.

Възможно е жената да страда и от алергични прояви извън бременност, които състояния не могат да се обострят след зачеването.

Хормоните имат пряко влияние върху имунната система и алергичните заболявания по време на бременност. Астмата се изостря през този период, дори първите симптоми могат да се отключат при бременни жени.

Много е важно тя да бъде контролирана, за да се поддържа адекватно снабдяване с кислород в организма на жената, което ще благоприятства правилното развитие на плода.

Симптом на алергия през бременността може да е запушеният нос, до което се стига поради хормоналния пик в организма на жената, който довежда до подуване на носната лигавица.

Бременност

Възможна алергична реакция е и появата на обриви под формата на дребни пъпчици, появяващи се често в областта на корема, бедрата и лицето, които сърбят много неприятно. Обикновено симптомите също отшумяват след раждането.

Препоръчва се в случаите на опасност от алергии бременните да не стоят в една стая с пушачи, да отбягват, препарати съдържащи химикали. При алергии към полени специалистите апелират към по-продължителен престой у дома, за да се избегнат нежеланите симптоми.

Ако са налице алергии към прах, то бременната може лесно да се отърве от прахосмукачката, отстъпвайки я на някой друг. А при непоносимост към храни или животни, то не трябва да има контакт с тях.

Важно е да се отбележи, че ако преди забременяването са приемани някакви противоалергични препарати, било то и хомеопатични, по време на бременност се изисква задължителна консултация с лекар, за да потвърди той, че те не крият рискове за бебето.

Интересен факт е, че ако бременната страда от алергии, то има 30 % шанс и новороденото да ги има. Ако и двамата родители са носители на алергени, то рискът се повишава на 60 %, а ако и двамата страдат от едно и също заболяване – до 80 % е възможно и детето да е предразположено.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати