Никотинът причинява болки в гърба

Болки в гърба

Тютюнопушенето е вредно за здравето на хората - факт, доказван с хиляди изследвания. Последно проучване описва още един недостатък и рисков фактор за здравето на човека от тютюнопушенето.

Изследване, проведено от учени на Северозападния университет в Илинойс, открива, че пушачите е по-вероятно да страдат от хронична болки в гърба, за разлика от непушачите.

В доклада се посочва, че тютюнът оказва влияние върху главния мозък, който започва да генерира симптомите на хронична болка в задната част на тялото. По тази причина изследователите апелират хората да се откажат от този вреден навик, независимо дали са се сблъсквали с тези симптоми.

Те направили своите заключения от проведено проучване с участието на три групи доброволци. Едните били диагностицирани с остра и подостра болка в гърба от няколко седмици, втората включвала хора с хронични болки в гърба повече от 5 години, а третата – доброволци без оплаквания и симтоматика.

Никотин

Всеки един е отговарял на въпроси за начина си на живот и включвал ли е той пушенето на цигари. Също е направен и магнитен резинанс за сканиране на мозъка и оценка дейността на двете мозъчни половини. Резултатите посочили, че появата на болката зависи от връзката между тези две части на мозъка, а тютюнопушенето засяга точно тази връзка.

Специалистите стигнали до извода, че тютюнопушенето увеличава мозъчната активност, което от своя страна намалява устойчивоостта на организма към хронични болки в гърба.

Заключението било, че пушачите са 3 пъти по-рискови за развитието на хронична болка в гърба.

Екипът допълва, че болката в гърба е изключително неприятен болков симтом, който затруднява в значителна степен извършването на ежедневните дейности. За пушачите най-ефективното лечение би било спиране на цигарите и консултация със специалистите в областта.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари