Бременните с биполярно разстройство раждат по-рано

бременност

Биполярните разстройства, наричани още манийно-депресивни психози или циклофрения, се характеризират с два силно различаващи се полюса на настроения. Така например от силно приповдигнати и с повишена активност хората стигат до депресия и лошо настроение.

Тези състояния по време на бременност изискват повишено внимание, което е важно както за бъдещата майка, така и за протичането на нормална бременност, която да завърши с раждането на здраво бебе.

Съществуват изследвания посочващи, че бременните жени с биполярни разстройства раждат преди термина, т.е. на лице е преждевременно раждане. Според медицинската терминология като такова се определя раждането на плод преди навършени 37 гестационни седмици или 4 седмици преди вероятния термин на раждане (ВТР).

В проучването се посочва как такива бременни са изложени на по-голям риск от предтерминно раждане и съответно раждане на бебе, което не е подготвено да се справи с изискванията за самостоятелен живот. От този резултати често произтичат и различни усложнения, касаещи бъдещото развитие на детето.

Биполярно разстройство

При анализ на родили жени с манийно-депресивни психози за период от 8 години се установило още, че тези майки е два пъти по-вероятно да родят преди термина, в сравнение с жените без психични заболявания.

Резултатите посочили също как бебетата, родени от майки с биполярни разстройства, се раждат по-големи от тези, родени от жени с депресии. И въпреки това бебетата на майки с циклофрения са по-склонни да имат вродени малформации или други усложнения.

Екипът учени, провел изследването, допълва, че точният механизъм на появата на маточни контракции, довеждащи до раждане на плод преди вероятната дата, не е съвсем известен. Те предполагат възможността различни стресови хормони в организма на жените с биполярни разстройства да влияят върху акта на раждането.

Изследователите не изключват и възможността такива бременни да има затруднения в изпълняването на физическа активност, стигайки се до затлъстяване, нездравословен начин на живот и хранене, нисък социално–икономически статус и редица други.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати