Нанотехнология на Гугъл открива рак и други болести

Магнитен резонанс

Разработките на Гугъл стават все по-иноватовни и смели. Най-новата разработка на компанията е нанотехнология за ранното откриване на рака и други болести.

Новата нанотехнология ще представлява комбинация от магнитни микрочастици. Те ще се прилагат в медицината за изследване на човешкото тяло и откриване на ранни стадии на рак и други заболявания. Механизмът ще представлява съвкупност от частици, хиляди пъти по-малък от червените кръвни клетки.

Те ще се пускат в тялото и ще се прикрепва към други клетки. Освен това ще се изработи и външно устройство, чрез което ще се наблюдава активността на всички клетки в тялото. Той ще е „умен аксесоар”, под формата на гривна или очила. На него ще се изписва резултатът от тяхното изследване.

Идейният проект се приема добре от научния свят. За разработването и ще са нужни около 5 години. Основната цел на проекта е ранното диагностициране на рака и други тежки заболявания, както и тяхното превантивно и ефективно лечение.

Нанотехнологията се разработва от отдела Google X. Над проекта работят 100 души. Ръководителят на проекта д-р. Андрю Конрад обаяснява, че основната идея е иновацията да промени медицината от реагираща на вече случилото се и опитваща се да го лекува на проактивна и предотвратяваща появата на проблема изобщо.

Преди да постъпи на работа в Google, докторът е създал евтин тест за СПИН, който днес се прилага широко.

Ако идеята бъде реализирана, тя напълно ще измести класическите медицински изследвания с даване на кръв и урина. Вместо тях хората ежедневно ще пият по едно хапче с наночастици, което ще извършва цялостен преглед на здравословното им състояние. Информацията, която ще се получава, ще бъде изпращана директно на лекуващия лекар на съответния човек.

Едно от опасенията, свързани с проекта е, че по този начин глобалната мрежа ще е информирана ежеминутно за състоянието на всеки. Това поражда множество въпроси за управление на масите и липса на защита на личната информация.

От Google обаче отричат и са категорични, че тези данни няма да се съхраняват и обработват. Те само разработват технологията и нямат намерение да я използват.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати