Медитацията променя размера на мозъка

Медитация

Медитирането може да промени размера на мозъка, твърдят учени, цитирани от Дейли мейл. Изследването е американско и в него участие са взели 16 доброволци.

Според учените практикуването на съвсем простички техники за медитация могат да помогнат за сгъстяването на сивото вещество в части от мозъка, които са свързани с контрола над емоциите и състраданието с ученето и паметта.

Става дума за техники, каквато е съсредоточаването върху дишането. Оказва се, че едва осем седмици медитация може да направи промени, които да са толкова големи, че е възможно да бъдат отчетени при магнитно-резонансна томография.

Доктор Сара Лазар, която е неврохирург и работи в Харвардския университет, обяснява, че процесът напомня на помпането на мускули – ако се прави правилно, може да донесе положителни резултати. Според нея, ако човек използва определена част от мозъка си, тя може да се увеличи.

Доброволците от проучването на д-р Лазар и екипът ѝ от хора са били записани на 8-седмичен курс по осъзната медитация. Това е форма на медитация, при която целта е човек да се съсредоточи върху мислите и физическите усещания на тялото си и да се откъсне от брътвежите на ума.

Участващите в проучването са имали групови сесии, които са се провеждали всяка седмица. По време на тези сесии доброволците са правили различни упражнения за дишане, както и йога. Освен това доброволците са практикували т.нар. сканиране на тялото, което представлява съсредоточаване на мислите върху конкретни части от своето тяло.

На всички е била възложена задачата да тренират ежедневно по половин час. Учените са направили магнитно-резонансна томография на доброволците – провели са я преди и след сесиите на участниците.

Специалистите са сравнили резултатите на доброволците, които са се подложили на медитация и тези, които не са взели участие в курса. Резултатите показват, че след курса на медитация участниците имат по-гъсто сиво вещество в различни части на мозъка.

Учените подчертават, че разлика е имало и е левия хипокампус – това е малка структура, която се намира в централния мозък и която е свързана с ученето, паметта и регулирането на емоциите.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати