Промени в походката са ранен симптом за деменция

Разходка

Анализът на походката на човек може да помогне на специалистите да диагностицират деменция в ранна фаза. Това съобщава на своите страници вестник Дейли мейл. Тази информация открива възможност за превантивно лечение на заболяването години преди то напълно да се разкрие.

Откритието е на учени от университета в Есекс. Специалистите са искали да открият потенциални болни от деменция, като използват специализирани компютърни програми за проследяване на движенията.

В проучването са взели участие 1000 души, като всички са били над 55–годишна възраст. Участниците са били наблюдавани и изследвани в продължение на десет години.

Целта на учените е била да се установи има ли общи физически промени, които се наблюдават при хората, които развиват неврологични заболявания като деменцията.

Това е най-подробното изследване до момента, въпреки че има предишни проучвания, чиито резултати показват, че болните от Алцхаймер забавят скоростта на придвижването и имат различна стойка, докато се движат.

Възрастни Хора

Ръководител на сегашното проучване е доктор Матю Тейлър, който е специалист по биомеханика от университета в Есекс. Той пояснява, че целта на проучването е била да се установи какви са промените в стойката на човек по-подробно, отколкото е изследвано до момента.

Д-р Тейлър твърди, че физиотерапевтите, които са наблюдавали болните от деменция пациенти, отчитат, че страдащите ограничават поклащането на ръцете си.

Тази промяна може да е ранен признак на заболяването, а не намалената скорост на движението. Според доктор Тейлър възможно е да има и друг аспект в промяната на походката и връзката с деменцията, който все още не е известен на специалистите.

В друго проучване пък се посочва, че хората, които са по-цинични, са по-застрашени от деменция. Освен това циничните хора са предразположени към сърдечно-съдови заболявания, твърдят финландските учени, които са провели изследването.

Според учени от Единбург пък ниските мъже са по-застрашени от заболяването. Учените от това проучване подчертават, че връзката между деменцията и ръста е по-силна при господата, отколкото при дамите.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари