Сушенето на дрехи в стаята е опасно за здравето

Пране
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Ако сушите влажните си дрехи в стаята, има сериозен риск да засегнете здравето си, предупреждават британски учени. Прането позволява у дома ви да се разпространят опасни спори.

Изпраните дрехи могат да предизвикат сериозни проблеми, тъй като повишават влагата на въздуха с 30% и така създават отлична среда за развитие и виреене на опасни организми.

Повишените нива на влагата биха могли да доведат до нарастване на количеството на акарите в домашния прах. При подобни условия лесно се развиват астма и други алергични заболявания.

Най-бързо влагата се увеличава в помещения, които са добре изолирани с алуминиева дограма, която пречи на изпаренията да намират път навън.

Британските специалисти казват, че опасността от развитие на спорите Asperigillus fumigatus се засилва, ако сушим дрехите си в стаята. Тези спори могат да предизвикат заболяването аспергилоза.

Аспергилозата е гъбична инфекция, която засяга дихателната система. Първите симптоми на това заболяване са кашлица, задух и втрисане.

Сушене на Дрехи

След време се появяват и храчки с наличие на кървави жилки, обща слабост, висока температура и загуба на тегло. Заболяването протича със затишие и обостряне.

Професор Дейвид Денинг от Националния център по аспергилоза в Манчестър заявява, че във Великобритания се е наблюдавал рязък скок на регистрираните случаи от това заболяване.

Експертът съветва в никакъв случаи да не сушим дрехите си в стаите, тъй като във влажното пране се съдържа около 2 литра вода, която се изпарява в помещенията.

Здравните специалисти казват, че повечето хора могат да се преборят със спорите, които се развиват във влажна среда, благодарение на добре функциониращата си имунна система.

Но за хората с по-уязвим организъм, като асматиците например, аспергилозата може да нанесе големи увреждания на белите дробове.

Специалистите съветват да сушим мокрите си дрехи в сушилни или навън, но в никакъв случай в помещенията, в които се храним или спим.

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати