Електронните цигари били по-канцерогенни от тютюна

Цигари

Електронните цигари бързо замениха обикновените, особено след забраната да се пуши на закрити обществени места. През студените зимни дни е доста по-лесно за пушачите да използват електронната цигара, вместо да излизат и да пушат в студа.

Известно е, че както обикновените, така и електронните цигари са вредни, но специалистите винаги са смятали, че обикновените цигари са по-сериозна пречка за здравето, отколкото електронните.

Оказва се, че електронните цигари може да имат до десет пъти по-голямо количество канцерогенни вещества, отколкото има в тютюна.

Това е заключението на японски учени, които са провели проучване по поръчка на министерството на здравеопазването. Идеята на властите е да стане ясно кой от двата вида цигари вреди повече на хората.

Електронните цигари са вече доста популярни, не само у нас – по цял свят хората започват все по-често да ги предпочитат пред обикновената цигара. Една от причините е и в безбройните аромати, които се предлагат на пазара.

Електронни Цигари

Втората причина електронните цигари да бъдат толкова популярни, е фактът, че не е необходимо човек да излиза навън от заведението, например, за да пуши, тъй като от цигарата не излиза характерния за тютюневите изделия дим.

Японските учени не са толкова категорични, че електронните цигари са по-добър вариант от обикновените – според тях в електронната алтернатива се съдържат много канцерогенни вещества - има формалдехид и ацеталдехид. Това съобщава телевизия TBS.

Тези агенти се съдържат в парата на цигарата, уточняват японците. Според тях, количеството на формалдехид (съдържа се в строителните материали), което има в електронните заместители е десет пъти повече, отколкото в обикновените цигари.

Още през летните месеци от Световната здравна организация призоваха правителствата да вземат адекватни мерки и да забранят продажбата на електронни цигари на непълнолетни лица.

От СЗО предупредиха, че те представляват също толкова сериозна опасност за неродените бебета и младите хора, колкото останалите цигари.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати