Диабет заплашва работещите на смени

Нощна смяна

В много сфери работните смени са такива, че нощният сън често може да отсъства и да бъде заменян от дневен. Нощният труд е изключително стресов и натоварващ за човека, което се отразява и биологичния му часовник.

Като резултата от това изследователи от Университета за наука и технологии Huazhong в Китай твърдят, че хората, работещи на смени, са по-рискови да развият диабет тип 2 с до 9%, за разлика от тези, работещи през деня.

Диабет тип 2, наричан още неинсулинозависим диабет, се лекува най-често с диета, прием на лекарствени таблетки и изследване на нивата на кръвна захар. В случая на диабет тип 1 обаче състоянието е по-сериозно и налага освен честите изследвания и подкожно приложение на липсващия в организма на човека хормон инсулин.

Изследването е проведено с участието на 226 652 души. Резултатите посочили, че мъжете са по-рискови да развият диабет с до 35 %. Анализирайки резултатите, се оказва, че мъжката популация е по-застрашена заради промени в нивата на мъжките хормони.

Учените смятат, че причината диабет да е налице по-често при хората с нощни дежурства е липсата на нощен сън. Това често причинява затлъстяване и довежда до хормонален дисбаланс в организма.

Диабет

Променените хранителни навици в резултат на нощните дежурства се отразяват на телесното тегло. Така например яденето късно вечер довежда до натрупването на хранителните вещества в организма, които не могат да се изразходят. Така се стига до затлъстяване и повишен риск от диабет тип 2.

Притесненията сред медиците са, че диабетът е опасен и за зрението, също увеличава риска от инфаркт и инсулт. Повишената кръвна захар вреди и на кръвоносните съдове.

Информираността сред хората, работещи на смени, трябва да се повиши, категорични са експертите. Служителите трябва да бъдат обучени как да се хранят здравословно, колко е важно да са физически активни в ежедневието и да разпознават бързо симптомите на захарен диабет.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати