ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо наргилето е вредно

Защо наргилето е вредно

Наргиле
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Димът, който се отделя от наргилето, удвоява отрицателното въздействие на канцерогена бензен върху организма, твърдят специалисти, които са направили проучване за вредите от наргилето.

Бензенът е отговорен за появата на няколко вида ракови заболявания, между които и левкемия, посочват изследователите. Проучването е на учени от САЩ от Университета в Сан Диего. Информацията е цитирана от Medical News Today.

За изследването учените са използвали 208 души – половината от участниците са пушили наргиле в затворено помещение. Другата част от участващите в изследването не са пушили от наргилето, но са били в близост до онези, които пушат.

След това специалистите са взели проби от участниците, за да изследват нивата на SPMA-киселината (S-phenylmercapturic киселина – вторичен продукт от бензен). Резултатите показват, че при хората, които са пушили наргиле, равнището на SPMA-киселината се увеличава около 4.2 пъти.

При останалите участници се увеличава почти двойно по-малко – 2.6 пъти. Нада Касем е заместник директор на Център за поведенческа епидемиология и обществено здраве в Университета в Сан Диего, обяснява, че наргилето, също както и цигарите, са опасни и за тези, които не пушат. Непушачите или така наречените пасивни пушачи вдишват много токсични вещества, в които има канцерогенни емисии.

Бензенът представлява токсичен елемент, който има много висока концентрация в тютюна и дървените въглища – той е наричан още бензол и принадлежи към най-опасната група токсични елементи, подчертават учените. От Световната здравна организация потвърждават, че няма безопасни нива на този токсин.

Според предишно проучване много родители дават на децата си да си дърпат от наргилето, мислейки си, че то е абсолютно безопасно. Същото проучване показва, че децата, които са в тийнейджърска възраст, все по-често започват да пушат наргиле, защото си мислят, че в него няма нищо вредно.

Трейси Барнет от Университета във Флорида пояснява, че дори еднократното пушене може да доведе до сериозен здравословен проблем – например херпес, туберкулоза и др. По-дългата употреба на наргилето може да доведе и до сърдечни и ракови заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати