Не лекувайте грипа с антибиотици

Грип
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

От Националния център по заразни и паразитни болести твърдят, че няма антибиотик, който да унищожи и изчисти грипните вируси от организма. Освен това според тях антибиотиците не бива да се приемат прекалено често – като под често се разбира повече от два пъти за година.

Според данни резистентността на към различните видове антибиотици в България е 2 пъти по-голяма, отколкото е в Германия. От друга страна, българските пациенти приемат по-рядко антибиотици от германците.

Антибиотикът безспорно може да се окаже необходим за лечението на евентуалните усложнения от грипа, но не и на самия грип, твърди заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Мира Кожухарова.

Ако човек твърде често прибягва до лечение с антибиотик, това може да доведе до резистентност към тези медикаменти и те спират да действат. Поради тази причина специалистите смятат, че е редно, преди да се изпише антибиотик на пациента, да се направи микробиологично изследване.

Специалистите препоръчват на майките да се въоръжат с търпение, когато лекуват децата си от грип, и да не се хващат за антибиотичното лечение, когато детето започне да кашля.

Антибиотици

Професор Кожухарова допълва, че до петия-шестия ден детето така или иначе ще си кашля, след като има грип и ако температурата не се повишава, е хубаво да се изчака. За да се излекува организмът, е необходимо повече време, а антибиотикът няма да помогне.

Същите са препоръките и към възрастните хора, обяснява директорът професор Тодор Кантарджиев. Специалистите със съжаление отбелязват, че само 20 на сто от лекарите в България назначават микробиологично изследване, преди да изпишат антибиотик.

Това е и причината у нас да се наблюдава два пъти по-голяма резистентност към различните видове антибиотици, отколкото в Германия, посочва Цветан Велинов. Той е ръководител на Лабораторията за контрол на микробната резистентност в Националния център по заразни и паразитни болести.

Велинов пояснява, че всички лекари носят отговорност и не бива да изписват антибиотично лечение във всякакви случаи. Той пояснява, че антибиотикът не е болкоуспокояващо и не бива да се изписва от лекарите за всякакви състояние – всеки си има строги показания. Той твърди, че с антибиотик се лекуват например бактериалните инфекции.

За микробиологичния анализ са нужни 48 часа, но по-сериозният проблем в България е, че подобно изследване струва между 10 и 30 лева.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
HIPOKRAT
HIPOKRAT
07.11.2015 20:57
В България има лекари ли???
0
0