Алкохолната зависимост се оказа генетична болест

Алкохолизъм

Учени направиха сравнение между мозъчната тъкан на алкохолици с тази на хора, които нямат този проблем и откриха, че има гени, които отговарят за алкохолната зависимост. Специалистите са от Университета в Тексас.

Според тях тези гени ги имат само хората, страдащи от алкохолизъм, пише на страниците си вестник Дейли мейл. Един от учените, който се е заел с изследването, е доктор Ейдриън Харис.

Според д-р Харис това проучване е първото, което предлага толкова ясна картина на групата от гени, които са виновни за алкохолната зависимост.

Специалистът твърди още, че резултатите от изследването могат да помогнат на бъдещи проучвания и да се открие начин за лечение на зависимостта.

Учените от Тексас обясняват още, че това е първото изследване, в което се използва техниката за проследяване на ДНК-верига, за да се идентифицират определените гени, които имат връзка с алкохолната зависимост.

В САЩ има три лекарства за алкохолизма, които са официално позволени. Според данни нито едно от тях не е дало категорични резултати, че се справя с излекуването на тази зависимост.

Злоупотреба с Алкохол

Специалистите не пропускат да напомнят, че прекаляването с алкохолни напитки води след себе си много здравословни проблеми – повишаване на кръвното налягане, което може да доведе до инсулт.

Алкохолът може да причини сърдечно-съдови заболявания, освен това консумацията му увеличава риска от няколко вида ракови заболявания.

Продължителната употреба на алкохолни напитки води до увреждане на черния дроб, до цироза и смърт. Специалистите са категорични, че за да се избави човек от тази зависимост, трябва да осъзнае, че действително има проблем.

Много лекари твърдят, че това е и най-трудната стъпка. Според други проучвания, 30 на сто от хората, които са изпаднали в депресия, страдат и от алкохолна зависимост – те смятат, че алкохолът им помага да забравят проблемите си и да се отпуснат.

Специалистите напомнят, че в такива моменти само най-близките хора могат да окажат влияние на алкохолно зависимите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати