ezine.bg»Статии»Здраве»Трансплантация на матка дава надежда за бебе

Трансплантация на матка дава надежда за бебе

МаринаМарина
Джедай
46818
Бременност
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

В първия по рода си изследователски проект на Университета Гьотемберг, Швеция се дава надежда на жените без матки да износят бебетата си след трансплнатация на този женски детероден орган.

Проектът стартира през 1999 година и тази година доведе до появата на първото бебе, родено след трансплантация на матка.

Първоначално на тази операция са били подложени 9 жени, които поради някаква вродена аномалия или заболяване са останали без матки. Те получили нов шанс да станат родители благодарение на своите майки, приятелки или дори непознати жени, дарили своите матки.

В последствие на две от жените с присадени матки се наложило да бъдат премахнати заради инфекция или тромбоза на кръвоносните съдове.

И така още през пролетта на тази година една от жените забременява посредством метода ин витро, и то само година след успешна трансплантация на матка, дарена от 61 годишна жена без връзка с приемателката.

В началото на месец Септември тази година, жената дала живот на момченце, което се родило в 31 - 32 седмица от бременността чрез цезарово сечение. Преждевременното раждане се наложило заради развитие на прееклампсия на бременността.

Новороденото тежи 1775 грама и се развива нормално, споделя професор Бранщорм, оперирал бременната. Той допълва, че развитието на прееклампсия, характеризираща се с високо артериално налягане, загуба на белтъци в организма на майката и отоци, може да е в резултат от факта, че бременността е постигната посредством асистирана репродукция. Също причина може да са трансплантираната матка или фактът, че бременната е била без един бъбрек.

Професорът си спомня как е дошла идеята за трансплантации на матки. През 1998 година пациентка, на която е била отстранена матката заради злокачествено заболяване на маточната шийка, предизвикала дебат не може ли да ѝ се трансплантира такава.

Изследователите, участвали в проекта за трансплантация на матки у жени, бленуващи да станат майки, определят успехите като много важна стъпка за лечение на безплодието у хиляди жени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати