Консумацията на малко алкохол при бременност не вреди

Бременност
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-15%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
28.90 лв.
Виж ››

Консумацията на малко алкохол по време на бременност не е опасна, това е заключението на още едно скорошно проучване. Учените смятат, че пиенето на малки количества алкохолни напитки не довеждат до преждевременно раждане или ниско тегло при раждането на бебето.

Здравните специалисти съветват бременните жени все пак да не прекаляват с консумацията на алкохол, защото той може да навреди развитието на плода още вътреутробно. Опасностите са най-големи в началните срокове на бременността, когато плацентата още не се е сформирала и защитата на ембриона е минимална. А много от жените приемат алкохолни напитки в периода, преди да разберат, че са бременни.

Водещият изследването Майкъл Бракън, Професор по епидемиология в училището на Йейл, Ню Хейвън, Кънектикът изследват близо 4500 жени, за да открие дали консумацията на спиртни напитки в ранна бременност е опасна за развиващия се ембрион.

Така учените проследили раждането на бременни, за да разберат дали са родили преждевременно или на термин. Също са проучили колко е било голямо бебето, били ли са налице някакви усложнения в адаптационния период и налице ли са пагубни за живота увреждания.

Бебе

Една трета от анкетираните бременни потвърждават, че са консумирали алкохол в началото на бременността, като най-честото питие било виното. И за късмет дозите са били ниски.

Изследователите открили още, че при умерената консумация на алкохол не е налице висока честота на раждане на бебета с ниско тегло преди термина или с малка обиколка на главата.

Установено било още, че пиенето на спиртни напитки през третия триместър от бременността /последните 3 месеца/ също не довеждат до раждане преди вероятния термин или до по-ниско тегло на бебето.

Учените допълват, че ще са необходими допълнителни изследвания, които да потвърдят, че умерената до ниска консумация на алкохол през време на бременността е безвредна.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати