ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Ултразвукова терапия лекува глаукома

Ултразвукова терапия лекува глаукома

Око
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

С терминът глаукома се обозначава група от заболявания, протичащи с характерни изменения в зрителното поле. Това коварно заболяване може да доведе до трайни увреждания на зрителния нерв, който пренася визуална информация от окото към мозъка.

В повечето от случаите това увреждане на зрителния нерв се дължи на повишено налягане в окото, известно още като вътреочно налягане.

Милиони хора по света са засегнати от глаукомата. Състоянието настъпва бавно, без болка и ясно изразени симптоми. С напредване на болестта се забелязват значителни дефекти в зрителното поле. Ако не се лекува и контролира, глаукомата може да доведе до пълна слепота.

Едно от решенията за контролиране и дори лечение на глаукомата, е намаляване на вътреочното налягане. Един от най-новите методи за това е ултразвукът.

Ултразвукът за намаляване на вътреочното налягане при глаукома, е предназначен за лечение на пациенти, при които другите терапии не действат.

До момента най-често назначаваното лечение при глаукома е хирургична операция или лазерна терапия. Двата метода имат ефект върху тъканта, която филтрира вътреочната течност. За да се намали вътреочното налагане, хирургът може да ползва мини инвазивен метод, свързан с много фини разрези, или да направи микро "дупки" с лазер.

Очен Преглед

Иновативният метод обаче включва високоинтензивен фокусиран ултразвук. Той въздейства директно върху цилиарното (ресничесто) тяло в окото - структурата, която произвежда вътреочната течност. По този начин количеството и ще се намали значително и то за продължителен период от време.

Процедурата е проста и може да се извършва амбулаторно, само с местна упойка, без да се прибягва до хоспитализация. За момента технологията се прилага единствено на засегнати от глаукома пациенти, за които лазерната терапия и хирургичната намеса не са били успешни.

Предполага се, че за в бъдеще тя напълно ще измести използваните до момента методи за лечение за коварното заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати