ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Виаграта лекувала и деменция

Виаграта лекувала и деменция

Виагра

Виаграта може да послужи и за подобряване на паметта, твърдят специалисти от Великобритания. Това лекарство, чиято основна функция е да помогне на мъже, които имат еректилни проблеми, може да се окаже много полезно и при хора, които страдат от деменция.

Учените обясняват, че лекарството наречено Tadalafil, което е от семейството на виаграта, спомага за разширяването на кръвоносните съдове. Учените са категорични, че това лекарство може да бъде полезно за съдовата деменция, тъй като увеличава притока на кръв към мозъка.

Съдовата деменция представлява състояние, при което се увреждат малките кръвоносни съдове в мозъка, което от своя страна води и до намаляване на притока на кръв към мозъчната тъкан, обясняват още учените.

Всъщност този вид деменция е втората най-честа форма на заболяването, а според данни във Великобритания има около 110 хиляди случая на заболяването.

На всеки човек се случва да забрави къде си е оставил ключовете или да не си спомня името на човека, с когото се е запознал преди ден-два. Това не е индикация за деменция, стига да не се случва твърде често.

Мъж

Оказва се, че има специфичен ген, който е свързан с лошата памет при човека. Това съобщават от списание Biological Psychiatry. Учени твърдят, че става дума за т.нар. ген аполипопротеин – той е тясно свързан с когнитивните способности на ума.

Откритието е на учени от Единбургския университет, които са си сътрудничили със специалисти от други страни, между които САЩ, Холандия, Австрия, Германия, Франция и др. Учените са проучвали хиляди пациенти, които са били на различна възраст – всички участници в проучването са били подлагани на няколко различни теста.

Според резултатите хората, които имат този специфичен ген, имат и понижени когнитивни способности. Учените обясняват, че при тези хора паметта се влошава с възрастта.

Учените са обнадеждени след това свое откритие и смятат, че тяхното изследване ще бъде от полза за следващи проучвания, които ще се правят в тази област. Според данни в България от деменция страдат около 7.2 на сто от хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати