ezine.bg»Статии»Здраве»Дентални грижи по време на бременността

Дентални грижи по време на бременността

МаринаМарина
Джедай
46818
Преглед при Зъболекар
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Грижите за устната кухина по време на бременността са много важни. Бременността сама по себе си е изпитание за жената, за нейните хранителни навици и ежедневни дейности.

Всеизвестни са промените в настроенията у бременните жени, както и за неустоимата нужда от сладки, солени или пък кисели храни. По тази причина е от голямо значение да се внимава как се поддържа устната хигиена.

Така например похапването на повече сладко предразполага към появата на кариеси. Опитайте се да избягвате захарните изделия, така няма да наддавате на килограми и ще се радвате на красива и здрава усмивка.

Пародонтозата се причинява главно от бактерии, които се поселват в устната кухина. Опасността е по-голяма, ако има захари в нея, като така се разрушава и емайла на зъбите. Това стоматологично заболяване при хората се развива най-често при лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот.

По тази причина специалистите съветват бременните да обръщат внимание и ежедневно да почиства устната кухина с паста за зъби, вода за уста и периодично с конец.

Бременна Жена

По време на бременността в организма на жената се наблюдават редица хормонални промени, които я правят податлива на инфекции в устната кухина, каквато е и пародонтозата. Липсата на грижи в тези случаи може да доведе до загуба на зъби, сърдечно–съдови заболявания. Има и данни, че нелекуваната пародонтоза може да доведе до преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло.

Сутрешното гадене по-често срещано в първите месеци от бременността може също да е причина за ерозия на зъбите. Така постепенно се стига до повишена чувствителност на зъбите към студени, топли и сладки храни. Зъбите трябва да се мият редовно, за да се намали рискът от увреждане на емайла.

Статистиката посочва, че майките с лошо здраве на устната кухина предават проблемите и на децата си. Причините, довеждащи до това, са целувките, при които се предават бацили и други.

Редовното посещаване на стоматолог по време на бременността е желателно, споделят специалистите. Според тях почистването на зъбния капък в този период и рентгенови снимки на зъбите са безопасни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати