Какво е синдром на бялата престилка?

Синдром на бялата престилка

Синдромът на бялата престилка се обозначава най-общо като състояние на психоемоционален стрес, провокиран от медицински работници, облечени в бели престилки. И в резултат от тези негативни емоциите хората повишава артериалното налягане.

То може да повиши стойностите си дори при мисълта за посещение при доктора. Това е и една от причините хората да не търсят помощ дълго време, дори да е жизненоважно.

Два основни фактора се изтъкват като водещи, за да се страхуват хората от бели престилки. Единият е страхът от поставянето на лоша диагноза, провокиран и от бълващата информация в интернет, която ни залива.

Друга причина е видът на иглата в лечебните заведения. Дори само мисълта за тези медицински консумативи побъркват човек, стигайки се до повишаване на артериалното налягане. При някои може да се стигне и до поява чувства на тревожност, както и припадъци.

Синдроми

Повишаването на кръвното налягане може да се случи и в момента на измерването му в кабинета, както и след това. Опасността обаче човек да бъде погрешно диагностициран с хипертония са големи. По тази причина трябва да се изключи хипертонията на бялата престилка.

Измерването на налягането в домашни условия се счита за уместен начин всеки сам да следи налягането в артериалните съдове.

Отделни проучвания установяват, че синдромът на бялата престилка се среща по-често при жените, за разлика от мъжете. Иначе може да засегне всички полове и възрасти. Статистиката посочва, че близо 20 % от населението повишават кръвното налягане само при вида на бели престилки.

Състоянието се среща и при бременните, но специалистите изрично упоменават, че това високо артериално налягане не причинява състоянието прееклампсия. Смята се, че между 3 % и 60 % от бременните вдигат кръвно без причина, само при вида на болнично облекло в бял цвят.

Симптомите, които се свързват със синдрома на бялата престилка, са нарушения в нивата на кръвната захар, повишаване на телесното тегло, както и високи нива на липидите с кръвта.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Георги
Георги
23.12.2014 16:53
Да,едва сега разбирам защо много години трудно минавах прегледа за мед.за работа.Имам ниско кръвно,но когато го измерваха винаги беше над нормата.
0
0