Какво не знаем за бактериалната инфекция на кожата (целулит)

Целулит

Бактериалната инфекция на кожата, причинена от стрептококи или стафилококи, е позната още като заболяването целулит. Инфектирането в резултат проникване на тези причинители може да засегне повърхността на кожата или да навлезе в дълбочина до лимфните възли и кръвния поток.

По-леките форми на целулита са именно от стрептококи и стафилококи, а по-тежките се причиняват от бактериите стрептококус пневмоние или Вибрио вулнификус.

Причини за попадането им са налични рани или охлузвания по повърхността на кожата, дерматити, скоро направена татуировка, екземи и редица други. Също се случва при хора с отслабен имунитет, прекаляващите с алкохола, диабетно болни, приемащите кортикостероидни препарати.

Бактерии

Симптомите са зачервяване и затопляне в областта, засегната от бактериите, подуване, болка. Важно е да се знае, че при заболяването целулит мускулите не се засягат, а само кожата и намиращите се под нея подкожни тъкани.

Наблюдава се още треска, кожата става изпъната и придобива лъскав вид, появяват се болки в мускулите, гадене, повръщане, загуба на окосмяване в засегнатата област.

Заболяването в някои случаи може да бъде фатално за организма, с образуване на язви и абсцеси и в последствие и сепсис.

Бактериална инфекция

Целулитът се срещата най-често в долната част на тялото и по-рядко в горната и областта на слабините. Познати са различни форми на целулит.

Единият от тях е еризипел, който се характеризира с появата на червени петна по кожата, причинени често от стрептококи. Появява се и треска няколко дни преди началото.

Друга форма на целулита е некротизиращия фасциит. При него се стига до тежко инфектиране на кожата. Причинители са стрептококи от А групата.

Третият вид периорбитален целулит предизвиква болезнени и сърбящи зони в областта на очите. Налице тук е повишена температура и нарушение на зрението. Важно е да се вземат спешни мерки, за да не се стигне до трайно увреждане.

Ако инфекцията засегне лимфните съдове, се причинява гадене и изпотяване в резултат на повишена телесна температура.

Към целулит на кожата се предразположени хората с диабет, с отслабена имунна система и по-често се проявява при кърмачета и по-възрастните хора.

Рейтинг

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Male MAle
Male MAle
04.05.2015 00:57
Леле Боже!!! Чета и не вярвам на очите си!!! :D
1
0
Диана
Диана
19.03.2015 22:02
КО-Не?!?!?!Кой за какво мисли ,а какво е написал????
1
1
Dimana
Dimana
22.02.2015 20:49
Po-goliama glupost ne biah chela!!!
5
0
true
true
21.02.2015 22:52
Глупости, глупости, глупости!
4
0
pocaloca
pocaloca
13.07.2015 21:10
Осведомете се,преди да пишете глупости !
1
0