Какво е моларна бременност?

Преглед на Жена
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Моларната бременност, позната още като гроздовидна или мола хидатидоза, възниква в ранните етапи на бременността. При нея е налице разрастване (струпване като грозд) на тъканите, които трябва да сформират плацентата на ембриона. Така се оформя едно доброкачествено образувание, което се среща средно 1 на 1000 случая.

Плацентата е тъканта, която след третия месец изхранва плода и е връзката между организма на майката и бебето вътреутробно.

Нормално при оплождане между сперматозоида и яйцеклетката се започва образуването на малък ембрион, чиито клетки носят генетичния материал, както на майката, така и на бащата. Така всяка клетка съдържа по 23 хромозомни двойки – и от двамата родители.

При гроздовидната бременност оплодената яйцеклетка има два комплекта гени от бащата, като липсва генетичния материал от майката. Също може да са налице два набора гени от бащата и един от майката. Това предполага да съществуват два вида моларна бременност, според набора генетичен материал.

При пълната моларна бременност (пълна мола) в матката не се визуализира ембрион, а само абнормно прорастнала плацентарна тъкан. В тези случаи сперматозоид опложда яйцеклетка, в която липсва генетичен материал (празна яйцеклетка).

При частичната мола има ембрион с дефекти в развитието. Тук пролиферацията (разрастването) на плацентарната тъкан бързо обхваща ембриона.

Ултразвук

Жив ембрион в случаите на мола хидатидоза няма, а плацентарната тъкан е в повечето случаи с анормална структура.

Рискови фактори за появата на такава бременност е възрастта на майката, (над 35-годишна възраст) или ако е много млада – преди навършване на 16 години. Такива са и предшестваща моларна бременност или спонтанен аборт.

Гроздовидната бременност има и специфична симптоматика. Тя включва появата на вагиналното кървене, дискомфорт в областта на таза, гадене и повръщане, което е силно изразено. При УЗД матката е по-голяма за срока на бременноста, както и са налице по-увеличени яйчници. Наблюдават се и повишени стойности на кръвния бета ЧХГ.

Такава бременност се прекъсва по медицински показания, защото развиващ се ембрион няма. Също така състоянието е рисково за израждане в злокачествено в някои случаи. По тази причина трябва да се направи аборт по медицински показания.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати