Защо някои жени напълняват след раждане още?

Бременност

Периодът на бременността, последван от раждането и изписването от родилния дом са едни прекрасни моменти. Често обаче след тях веднага се насаждат мисли у майките как да смъкнат натрупаните през бременността излишни килограми.

Специалистите в областта обикновено съветват да се спазва определен диетичен режим и спортуване в малкото свободно време. Истината е обаче, че тези съвети невинаги работят в полза на майката.

Промените в тялото, особено в областта на корема и бедрата, са големи. Разбира се след раждането теглото на жената спада с поне 5 – 6 килограма, които идват от раждането на бебето, плацентата, освобождаването от околоплодната течност. Трябва да се спомене и един много важен фактор, влияещ активно върху телесното тегло, а именно недоспиването на майката.

Всъщност имате ли представа защо се качват килограми след раждането? Хормоналните промени по време на бременността са налице и след това.

Преди бременността контролът на хормоните се осъществява от една малка жлеза в мозъка, наречена хипоталамус. Тя отговаря за храносмилането, съня и бодростта, преработката на храната до мазнини, къде да се съхраняват те и кога да се освободят от тялото, за да се превърнат в енергия.

Напълняване

По време на бременността вече един друг хормон, наречен ЧХГ (човешки хорионгонадотропин) надделява над жлезата в мозъка и започва да насочва хранителните вещества към плацентата, а оттам към плода.

След раждането с отпадането на плацентата хипоталамусът си възвръща функциите. В този момент обаче майките са твърде изморени, недоспали, стресирани, особено в първите месеци след раждането.

Така се стига до задръжка на теглото, като съществува и опасността да се покачи още. Стресът се отразява на надбъбречните жлези, които започват продукцията на хормон на стреса (кортизол). Той, от своя страна, продиктува да започне складиране на хранителните вещества вътре в тялото от хипоталамуса. Така с чашата мляко, полезна със съдържащия се калций, на бедрата на майката се трупат и всички мазнини.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати