Хранителното отравяне може да е симптом на апендицит

Апендицит

Хранителното натравяне се причинява от бактерии, вируси, паразити или техните токсини. Най-честите сред тях причинители са тези на салмонелата, стафилококус ауреус, листерия, ешерихия коли, причинителят на ботулизъм и кампилобактер.

Някои хора са по-устойчиви на организмите, довеждащи до хранително отравяне, за разлика от други. Обикновено по-възрастните индивиди, бебетата, бременните, хората с намален имунитет са по-рискови.

Симптомите, които следват хранителното натравяне, са повишена телесна температура, гадене, повръщане, болки в корема, съповодени от спазми и диария.

Оказва се обаче, че тази симптоматика може да говори и за други заболявания, различни от хранителното натравяне.

Апендицитът представлява възпаление на апендикса, който е придатъкът на сляпото черво и се намира на границата между тънките и дебели черва. Най-честата причина, довеждаща до възпалителния процес, е запушването на отвора на апендикса. Появява се коликообразна болка с болки в областта на пъпа и повече в дясно.

Повишена температура, втрисане, диария, гадене са все симптоми, характерни за апендицита, но и за хранителното отравяне. По тази причина трябва да се направят нужните изследвания, които да разграничат двете състояния, за да се постави правилната диагноза.

Болест на Адисон

Друго заболяване, което имитира хранителното натравяне, е вродената или придобита ензимна недостатъчност, каквато е непоносимостта към лактоза. Тя се характеризира с подуване на корема, диарични изхождания, гадене и повръщане, болкии в корема след консумация на млечни продукти. В тези случаи симптомите възникват от 30 минути до 2 часа след приема на лактоза.

Болест на Адисон се дължи на увреждане на надбъбречните жлези поради липсата на определени хормони. Симтоматиката тук също може да бъде сгрешена с хранителното натравяне. Наблюдават се гадене и повръщане, диария, загуба на тегло, мускулна слабост, болки в ставите, намаелно окосмяване на тялото, ниско артериално налягане и ниски нива на кръвната захар.

Отравянето с тежки метали е резултат от натрупването им в тялото, а симптомите също могат да заблудят специалистите и да се помисли първо за хранително натравяне. Важно е да бъде снета щателна анамнеза.

Малоабсорбционният синдром е състояние, при което червата не успяват да обработят приетата храна. Наблюдава се загуба на тегло, подуване на корема, диария и други.

Също възпалението на червата се характеризира със загуба на апетит, подуване на корема, загуба на тегло, слуз или кръв в изпражненията, диария.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати