Гравиола против рак

Чай от гравиола

Гравиола (Annona muricata) е тропическо дърво, класифицирано към семейството на ананасите. Познато още като Бразилска лапа, то се вирее в Централна и Южна Америка, както и в някои части на Бразилия.

Дървото стига височина от 5–6 метра и има тъмнозелени и лъскави листа. Плодът на гравиола е с формата на сърце с жълто селен цвят отвън и бял отвътре.

С годините гравиола добива голяма популярност заради откритите в растението ацетогенини – съединения с противораков ефект.

Със своите ползи за здравето на човека гравиола е широко използвана. От листата на дървото се приготвят препарати, които се използват за лечение на главоболие и безсъние. Те са богати на антиоксиданти и се борят ефективно и с възпалителните процеси.

Гравиола

Локално приложение на лапи от листата се поставят директно върху кожата при ревматизъм и абсцеси. В някои части на Бразилия маслото от листата и част от неузрелия плод се смесват със зехтин. Така получената смес се прилага външно при невралгии, ревматизъм и артритна болка.

Плодовете и направените от тях сокове са полезни като противопаразитни препарати, показни при диария, дизентерия, както и за стимулиране на кърмата след раждане.

Приготвен чай от листата на гравиола в райони на Амазонка се прилагат за лечение на чернодробни и стомашни заболявания. А топла отвара от кората на дървото, листата или корените е лек за успокояване на нервите, за намаляване на артериалото налягане, както и като спазмолитик.

Повечето проучвания относно ползите и рисковете за здравето на човека са провеждани върху животни. Въпреки това се смята, че тропическото дърво има противоракови свойства, които може да са успешни и при хора.

Според изследванията гравиола има положителен ефект при рак на панкреаса, както и при злокачествени заболявания на белите дробове.

Има и данни, че лековитите качества на гравиола са ефикасни и при ракови клетки на гърдата - екстракт от плода възпрепятства растежа на ген, отговорен за пролиферацията им.

Установено е още, че гравиолата е полеззна за хората с диабет. До момента обаче всички изследвания са правени върху животни, но отчетените ползи са големи.

Заради ненапълно проучените ефекти при човека се препоръчва задължителна консултация със специалист преди употребата на препарати от гравиола.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати