За остеосаркомата

Остеосаркома

Остеосаркомата е най-често срещаният първичен рак на костите, който засяга в повечето случаи тези на колената, рамената и тазобедрените стави. Той води началото си от клетките, които изграждат костите.

Като всички новообразувания някои от туморите са злокачествени, а други - не. За късмет костните тумори са в повечето от случаите без ракова етиология.

Остеосаркомата се среща по-често при хора на възраст между 10 и 25 години, като пик се наблюдава и след навършване на 40 година от живота. Статистиката посочва, че това злокачествено заболяване се среща по-често при мъжката популация.

Предразполагащи фактори за развитието на костните тумори могат да бъдат излагането на радиационни лъчения или канцерогени, а също наличието на костни лезии, както и болестта на Паджет (остеодистрофия). Някои проучвания установяват ген, предразполагащ към развитието на това агресивно раково заболяване.

Протичането на болестта се описва с определена симптоматика. Засегнатата кост се подува, мястото става болезнено, особено нощно време. Засегната костна структура става крехка, а оттам и лесно чуплива. С времето може да се стигне на затруднения и в движението на болния.

Диагнозата се поставя посредством снемане на щателна анамнеза от пациента, както и изследване на биопсичен материал, взет от мястото на костната деформация. Също трябва да се установи налице ли са метастази и на кой етап от развитието си е злокачественото заболяване.

Рентгенографията е показно изследване за доказване на остеосарком. И ако резултатът открива някакво костно новообразувание, е желателно да се направи ядрено магнитен резонанс или компютърна томография.

Започва се своевременна терапия, често включваща химиотерапия, която, ако след един курс доведе до намаляване размера на тумора, може да се премине към хирургично лечение. В определени случаи може да се стигне и до ампутация на крайника, ако заболяването е прогресирало.

Препоръчано

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари