Какво е хипонатриемия?

Хипонатремия

Състоянието хипонатриемия се характеризира със спад в нивата на натрий в кръвта на човека. Този химичен елемент е жизнено важен за редица функции. Такива са поддържането на артериалното налягане, на водния баланс в тялото. Натрият е важен и за нормалното функциониране на нервната система.

Спад в нивата на натрий са налице, когато има излишък на вода в тялото, когато е налице недостатъчен прием на сол, непропорционално на приема на вода.

Различаваме три различни състояния на хопонатриемия.

Еуволемичната хипонатриемия се появява тогава, когато има увеличаване стойностите на вода в тялото за сметка на натрия, чийто стойности не се променят. Това състояние е налице, когато след изморителни тренировки се пие чиста вода. Причини са и някои нервно – психични разстройства, хипергликемия, някои лекарствени препарати, приложението на манитол, хипотиреоидизъм и други.

Сол

При хиперволемичната хипонатриемия нивата на вода и сол се повишават едновременно, като течностите остават малко повече. Заболявания като хронична бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност или цироза могат да доведат до това състояние.

Хиповолемичната хипонатриемия, трети вид на липсата на натрий в кръвта, се характеризира със загуба на сол в организма. Обезводняването на тялото след чести позиви за повръщане, диария, прекомерно потене довеждат до това състояние. Причина могат да бъдат болест на Адисон, както и приемът на някои диуретични препарати.

Най-честите симптоми на хипонатриемията са гадене, съпроводено от повръщане, главоболие, сънливост, умора, загуба на апетит, раздразнителност. Налице са още мускулна слабост, спазми, безпокойство и объркване.

Лечението при това състояние зависи от вида натриемия. Терапията може да включва венозна инфузия на течности и електролити. При бъбречна недостатъчност може да се налага диализа или трансплантация.

Медикаментозно се прилагат и препарати, които целят облекчаване на симптоматиката.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати