Може ли да си затлъстял, но здрав?

затлъстяване

Възможно ли е човек да страда от затлъстяване и въпреки това да няма усложненията, които традиционно са свързвани с наднормените килограми като висок холестерол, високо кръвно и др.?

Американски специалисти решили да направят подобен експеримент и за своето изследване са насърчили 20 души, които вече имат затлъстяване, да започнат да се хранят по-обилно за няколко месеца.

Резултатите показват, че около една четвърт от хората, които са взели участие в проучването, са в добро здраве, въпреки че са натрупали още килограми. Изследването е проведено от учени, които работят във Вашингтонското училище по медицина в Сейнт Луис, Мисури, а автор на изследването е доцент Елиза Фабрини.

Тя подчертава, че на екипа от учени не им е било лесно да подтикнат хората да се хранят така, че да качат още допълнителни килограми. На участниците е дадена задачата да увеличат дневния прием на калории с още 1000.

Хората, които са се съгласили на експеримента, са се хранели във вериги за бързо хранене с цел да увеличат теглото си с още 6 %, обяснява Фабрини. Онези от участниците, които не са страдали от заболяванията, които традиционно са свързвани с наднормените килограми, не са показали подобни усложнения и след като са качили по още седем килограма, установяват учените.

Тези резултати са потвърдили предишни наблюдения на специалистите – около една четвърт от страдащите от наднормено тегло не показват усложнения, които могат да доведат до диабет, инсулт и т.н.

Наднормено тегло

От друга страна, онези от участниците, които вече са имали здравословни проблеми заради затлъстяването, са се влошили след калорийния режим на учените.

След края на проучването всички участници са лекувани от диетолози, които са им помогнали да свалят натрупаните килограми. Тези хора са участвали и в документалния филм на НВО Теглото на нацията.

Учените са категорични, че експериментът им е помогнал да се различават по-лесно кои от затлъстелите хора са най-застрашени от усложнения. Съществува известна разлика в генетичната функция на мастната тъкан при хората, които са с наднормени килограми и с нормален метаболизъм, обясняват учените.

Тези хора имат допълнителни гени, които им помагат да регулират мазнините в организма и работата на тези гени се развива, дори да се качват допълнителни килограми. Това обаче не важи за хората, които имат неправилен метаболизъм, категорични са учените.

За да се установи каква е причината някои хора да са по-застрашени от усложнения от други, е необходимо да се проведат още изследвания. Директорът на Центъра за човешко хранене към Вашингтонския университет Самюел Клейн поставя и други интересни въпроси – дали причините не са свързани с психичното здраве, физическата дейност и т.н.

Цялото проучване на американските специалисти е публикувано на страниците на медицинското списание Journal of Clinical Investigation.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати