ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Физиотерапия при артрит

Физиотерапия при артрит

МаринаМарина
Джедай
46819
Физиотерапия
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Физиотерапията е начин за лечение при много хора, независимо от възрастта им. Тя им помага да се възстановят след операция, раждане, инсулт или други състояния, предизвикващи болкови симптоми и неразположения.

Физикалната терапия е и много полезна за хората с ревматоиден артрит. При тях качеството на живот е намалено поради скованост на ставите, болка и подуване. Също в резултат на възпалителния процес при това автоимунно заболяване могат да се засегнат и сухожилията, мускулите, нервите.

Съществуват различни физиотерапевтични методики за облекчаване на състоянието. Такава е електростимулацията, която ако се прилага всеки ден за по 15 минути, намалява болката след 3 седмици.

При някои от случаите на болни с артрит се препоръчва и балнеолечение. При него с помощта на топла или студена вода се възстановяват двигателните възможности на ставите и мускулите. Благодарение на минералната вода се отпуска мускулатурата и се улеснява движението, като по този начин се минимизира и болката.

Лечението с топлина, където спадат инфрачервеното облъчване, терапията с парафин и други, се препоръчва за хора с хронични възпалителни процеси. А тези с острите симптоми е по-добре да се подложат да студолечение. Тук спадат криотерапията, студени компреси и редица други.

Артрит

За псориатичния артрит, който понякога се развива при болни от псориазис, физиотерапията е също метод за лечение. Симптомите са подуване в засегната област, болка и скованост в ставите. Тук терапията включва отново хидротерапия, терапия с топлина или студ, както и плуване, ходене.

Много са подходящи упражненията за врата и гърба, за раздвижване на китките и глезените. Конкретните начини за изпълнение, последователността и продължителността трябва да се препоръчат от терапевт.

При артрит най-подходящите физиотерапевтични упражнения са такива, които се предписват от специалистите в областта. Те зависят от възрастта на пациента, степента на засегнатите стави, причината за появата на заболяването.

Плуването е особено подходящо. Водата намалява теглото на човека с до 60 %, като по този начин се улеснява извършването на упражненията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest