С Контрацептивна инжекция се заразяваме по-лесно с ХИВ

Контрацептивна инжекция

Дамите, които се предпазват от нежелана бременност с помощта на хормонална контрацептивна инжекция, имат по-голям риск да се заразят с ХИВ, твърдят учени. Изследването е на специалисти от Калифорнийския университет в Бъркли и е публикувано в журнала The Lancet Infectious Diseases.

Тези инжекции са известни още под наименованието Депо-Провера и могат да увеличат опасността от заразяване с ХИВ с почти 40 на сто, в сравнение с дамите, които използват други начини за контрацепция.

Хормоналната инжекция има действие три месеца, след като бъде поставена, и основната цел е да се предотврати появата на овулация. Повечето специалисти не препоръчват този метод да се използва дълго време, тъй като има странични ефекти.

Ако инжекциите се използват повече от две години, е възможно да започне отслабване на костната система. Инжекцията се поставя от гинеколог и едва в 0.3 на сто от случаите се наблюдава забременяване след поставянето ѝ.

Контрацепция

Специалистите от Бъркли са проучвали вече направени изследвания през годините – прегледани са 12 изследвания, в които са взели участие повече от 39 хиляди жени. Проучването е установило, че други форми на хормонална контрацепция няма да увеличат риска от ХИВ - включително и противозачатъчни таблетки.

Според данни в световен мащаб около 144 милиона жени използват хормонални контрацептиви, а почти 41 милиона от тях си слагат инжекции с прогестерон.

Изборът на контрацептивното средство зависи от много фактори – важна е възрастта на жената, от нейното здравословно състояние и др.

Съществуват различни видове контрацептиви – противозачатъчни таблетки и лепенки, спирали, презервативи, диафрагми и др. Всеки от методите има предимства и недостатъци, затова е трудно да се избере без квалифицирана помощ.

Най-лесно би било подобен избор да се направи заедно със специалист. Той ще ви помогне и ще ви насочи кой е най-добрият вариант за вас и кое ще ви предпази не само от нежелана бременност, но и от болести, предавани по полов път.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати