Оптимистите страдат по-рядко от сърдечни проблеми

Оптимизъм

Има взаимовръзка между оптимизма и сърдечно-съдовите заболявания, сочи ново изследване, направено от учените в Университета на Илинойс

Проучване установи, че оптимистичният възглед към живота може да е полезен за вас и то не само в преносен смисъл.

След няколкомесечно наблюдение на хората с оптимистични нагласи към обкръжаващия ги свят учените достигат до заключението, че те страдат значително по-малко от сърдечно-съдови заболявания.

Хората с по-ведър възглед към живота имат два пъти по-големи шансове да са в идеално здраве и да не страдат от сърдечно-съдовите заболявания, в сравнение с техните по-песимистични колеги, казва авторът на изследването Росалабе Ернандес.

Проучването анализира психичното и физическо здраве и нивата на оптимизъм сред 5100 възрастни между 45 и 84 години. Под внимание са взети и социално-демографските характеристики на участниците.

Щастие

Това не е първото проучване, което е свързано изцяло с влиянието на оптимизма върху физическото здраве на човека. През 2012 г. изследователи от Харвард доказват, че оптимизмът, надеждата и цялостното удовлетворение от живота значително намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Точно на другия полюс е изследването на д-р Тали Шарот от Университета в Лондон. След няколкогодишни изследвания той доказва, че хората, които са твърде оптимистично настроени за бъдещето, имат дефектни мозъци.

Изследването му в списание Nature Neuroscience заключва, че причината много хора винаги да виждат светлина в края на тунела се дължи на невъзможността им да се справят с риска.

Учените дори стига по-далеч с твърдението си, че оптимизмът е една от причините за световната финансова криза през 2008 г. Тогава банкерите не успели да приемат и да видят риска за инвестициите си.

В изследването си д-р Шарот е сканирал мозъците на пациенти, които са били помолени да мисля за бъдещето си. Той открива, че негативните прогнози биват игнорирани в съзнанието на оптимистите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати