ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Помощ, мастни топчета!

Помощ, мастни топчета!

Мастни топчета
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Мастните топчета са често срещано явление. Ако ги напипате, не се притеснявайте. Известни още като липоми, те представляват доброкачествени новообразувания на мастната тъкан с мезенхимен произход. Те могат да се развият навсякъде, където има мастна тъкан.

Мастните топчета се характеризират с това, че растат бавно, не образуват метастази и обикновено са капсулирани. Те са съставени от мастни клетки с големи размери, изпълнени с масти, и са два вида - когато заедно с мастните клетки са се разраснали и някои кръвоносни съдове, се наричат ангиолипом, докато при разраснала се съединителна тъкан се говори за фибролипом.

Най-често мастни топчета могат да се появят на шията, корема, бедрата, гърба, седалището, при жените в бюста. В повечето случаи са капсулирани. Ако обаче са без капсула, те се разрастват в околната тъкан и отстраняването е изключително трудно.

Причината за поява на мастни топчета е неизвестна. Такава може да бъде наследственост, фамилна мултипленна липоматоза или може да се появят след травма - посттравматичен липом.

Най-често срещаните мастни топчета са доброкачествени тумори на меките тъкани. Обичайно се появяват подкожно, по тялото или крайниците, като много рядко може да се образуват вътре в организма. Това можа да се случи в средната част на гръдния кош или в коремната кухина.

Повечето мастни топчета са меки, единични, неболезнени и бавно растящи. Все пак три на сто от болните имат множествени липоми, които понякога се предават по наследство.

Единичните мастни топчета са съставени от мастни клетки, но отделени от съседната мастна тъкан от фина и тънка фиброзна капсула. При вретеноклетъчния вариант на мастните топчета генетичните промени са на други места и около тях има не мастна тъкан, а колагенообразуващи вретеновидни клетки. Те са типични за задната част на врата или раменете при мъже на възраст между 45 и 65 години.

Друг вид са вътремускулно разположените липоми. Те се различават от подкожните по това, че са по-неясно ограничени, дълбоко разположени образувания по тялото при хора на средна възраст. Ангиолипомите пък са подкожни възли, които се появяват най-често при млади хора и най-често по горните крайници. Малки са, но често и болезнени.

Съществува и доста сериозно състояние, при което се развиват множество липоми в организма. Нарича се множествена липоматоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати