Ходенето по 20 минути всеки ден удължава живота

Разкодка

Двайсетина минути ходене всеки ден са достатъчни са удължаване на живота, посочват специалисти, цитирани от вестник Дейли мейл. Изследването е направено от учени от университета в Кеймбридж.

Те твърдят, че липсата на физическа активност е много по-опасна за здравето от затлъстяването. Липсата на движение убива два пъти повече европейци, отколкото наднормените килограми, посочва се в 12-годишното проучване. Общо в изследването са проучени 334 хиляди души.

Резултатите показват, че дори съвсем малко физическо натоварване може да удължи живота. Ако се разхождате 20 минути всеки ден, това ще намали риска от преждевременна смърт с около една трета, твърдят учените.

Хората, които вече страдат от затлъстяване, също могат да удължат живота си, посочва се в изследването. При тях кратката разходка ще намали опасността от преждевременна смърт с почти 16 на сто.

Автор и ръководител на изследването е Улф Еклънд. Еклънд смята, че подобна промяна по никакъв начин няма да навреди на ежедневните задължения на хората и в същото време ще бъде много важна за всеки.

Качване на стълби

Въпреки това ученият подчертава, че човек трябва да си поставя по-високи цели и е по-добре, ако двайсете минути физическа активност се увеличат.

Ако все пак човек не може да отдели специално време, което да посвети на разходката, може да се опита да замести някой свой навик – например качването с асансьор да бъде заменено с качване по стълбите. В случай че се прибирате, натоварени с покупки, можете да направите друга промяна – прибирайте се или ходете пеша до работното си място.

Няма никакво значение дали човек ще се разхожда за тези 20 минути, ще кара колело, ще изкачва стълби – важното е просто да се движи повече, посочват учените. От 9.2 милиона смъртни случаи в Европа 337 хиляди са причинени на затлъстяване, но 676 хиляди души са намерили смъртта си заради липсата на физическа активност.

Не на последно място, физическата активност ще намали и опасността от развиване на сърдечно-съдови заболявания. Специалистите споделят още, че една съвсем кратка разходка от двайсет минути може да изгори между 90 и 110 калории.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари