Дъвчете дъвка срещу бактерии в устната кухина

Дъвка

За да премахнем бактериите от устната кухина, трябва да дъвчем дъвка без захар, пише на страниците си изданието Дейли мейл, като се позовава на изследване, направено в университетския медицински център в Гронинген.

Ако човек дъвче дъвка само десет минути, това ще премахне от устната му кухина около сто милиона бактерии, обясняват учените, а това е около 10 на сто от бактериите, които се намират в слюнката.

Специалистите смятат, че дъвченето на дъвка без захар е също толкова ефективно, каквото е почистването с конеца за зъби. Дъвката събира бактериите от цялата устна кухина, обясняват учените, а след изплюване се изхвърлят и микроорганизмите. За своето изследване учените са използвали петима студенти.

На всички тях им е дадена задачата да дъвчат дъвки от 30 секунди до десет минути, а след това всеки от тях е трябвало да изплюе дъвката си в чаша. Задачата на учените била да изследват дъвките и да установят колко бактерии са изхвърлени от устната кухина на доброволците.

Дъвки без захар

Резултатите показват, че ефектът на дъвката може да се сравнява с ефекта, който носи почистването на зъбите с конец. Броят на откритите и изхвърлени бактерии с помощта на дъвка е около 100 милиона, уточняват учените. Разликата между дъвката и конеца за зъби е основно в това, че дъвката може да достига места в устата, където конецът не може.

По-голямата част от бактериите са уловени от дъвката още в началото, когато започва дъвченето, поясняват специалистите. Причината за това е намаляването на концентрацията на микроорганизмите в слюнката в процеса на дъвчене, обясняват учените.

Резултатите показват още, че ароматизаторите (например мента) и консервантите, които се слагат в дъвките, както и подсладителят ксилитол, също може да допринасят за убиването на бактериите в устата. Специалистите подчертават, че резултатите от тяхното изследване се отнасят единствено за дъвките без захар.

Дъвките, които са подсладени със захар, могат да се окажат причина за появяването на кариеси, обясняват още учените.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати