ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Дъвчете дъвка срещу бактерии в устната кухина

Дъвчете дъвка срещу бактерии в устната кухина

Дъвчене на дъвка
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Устната кухина е част от човешкото тяло, която събира огромен бактерии - около 50 млрд. По-голямата част от тях живеят в хармония с организма, но има и някои доста опасни видове - каквито са стрептококите, например. Стрептококите живеят в колонии, които трайно се прикрепват върху повърхността на зъба и започват да се хранят главно от захари.

В случай, че бактериите достигнат по-дълбоко и да проникнат в дентина, могат да причинят кариес. Поради тази причина не бива да допускаме развитието на бактериите. Поддържането на отлична устна хигиена е задължително условие за здрави зъби и венци.

Изключително важно е да не се позволява образуването на бактериална плака, защото тя е основната причина за голяма част от зъбните заболявания. Именно бактериалната плака създава вредната кисела среда в устата, която причинява отслабването на зъбите и тяхното гниене.

За да премахнем бактериите от устната кухина, трябва да дъвчем дъвка без захар, пише на страниците си изданието Дейли мейл, като се позовава на изследване, направено в университетския медицински център в Гронинген.

Ако човек дъвче дъвка само десет минути, това ще премахне от устната му кухина около сто милиона бактерии, обясняват учените, а това е около 10 на сто от бактериите, които се намират в слюнката.

Специалистите смятат, че дъвченето на дъвка без захар е също толкова ефективно, каквото е почистването с конеца за зъби. Разбира се, това не означава да спрете да използвате конеца за зъби, но имайте предвид, че дъвката има отличен ефект и е добро решение, ако нямате възможност да почистите по-старателно зъбите си.

Дъвката събира бактериите от цялата устна кухина, обясняват учените, а след изплюване се изхвърлят и микроорганизмите. За своето изследване учените са използвали петима студенти.

На всички тях им е дадена задачата да дъвчат дъвки от 30 секунди до десет минути, а след това всеки от тях е трябвало да изплюе дъвката си в чаша. Задачата на учените била да изследват дъвките и да установят колко бактерии са изхвърлени от устната кухина на доброволците.

Дъвки без захар

Резултатите показват, че ефектът на дъвката може да се сравнява с ефекта, който носи почистването на зъбите с конец. Броят на откритите и изхвърлени бактерии с помощта на дъвка е около 100 милиона, уточняват учените. Разликата между дъвката и конеца за зъби е основно в това, че дъвката може да достига места в устата, където конецът не може.

По-голямата част от бактериите са уловени от дъвката още в началото, когато започва дъвченето, поясняват специалистите. Причината за това е намаляването на концентрацията на микроорганизмите в слюнката в процеса на дъвчене, обясняват учените.

Резултатите показват още, че ароматизаторите (например мента) и консервантите, които се слагат в дъвките, както и подсладителят ксилитол, също може да допринасят за убиването на бактериите в устата. Специалистите подчертават, че резултатите от тяхното изследване се отнасят единствено за дъвките без захар.

Дъвките, които са подсладени със захар, могат да се окажат причина за появяването на кариеси, обясняват още учените. Избягвайте ги, за да не се получи обратен ефект и вместо да се избавите от бактериите, да помогнете за още по-голямото им развитие.

Умереното дъвчене на дъвки има още редица ползи за здравето на устната кухина. Качествените дъвки намаляват повишената киселинност в устата и хранопровода. Добър заместител са на четката за зъби, когато нямаме достъп до нея.

Смята се, че дъвченето на дъвка стимулира движението на челюстите, което пък подобрява кръвообращението в главата. Ако се чувствате уморени в работните следобеди, сдъвчете една ментова дъвка. Тя намалява сънливостта и подобрява концентрацията, освежава дъха и тонизира.

Срещу бактерии в устната кухина се препоръчва и корекция на храненето. Хубаво е да избягват продуктите с бяло брашно, сладките и нишестените храни, газираните напитки и киселите храни. Рискът от консумацията на тези продукти е двоен - както заради захарта, така и заради киселините.

Все пак и с дъвките не бива да се прекалява, защото прекалено честата им употреба крие някои рискове. Дъвките, които не съдържат захар, са подсладени с аспартам или други изкуствени подсладители, а вече всички знаем колко са вредни тези съставки.

Химическите оцветители в дъвките пък съвсем не са толкова безвредни, колкото се твърди. Някои от тях са вредни за здравето, а други дори могат да причинят алергии.

Ментата в дъвките може да потисне апетита при някои хора, докато при други може да причинява обострянето му, като и в двата случая се получава объркване на нормалния хранителен режим.

По-твърдите дъвки натоварват челюстта и създават ненужно напрежение върху ставите в тази област.

Все пак дъвченето на дъвка в умерени количества крие повече предимства, отколкото недостатъци, така че не сеотказвайте напълно от тях. Поддържайте добра орална хигиена и мийте редовно зъбите си, използвайте конец за зъби и вода за уста и разбира се - посещавайте редовно стоматолога си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest