Хапчета срещу алергии ни разболяват от Алцхаймер

Хапчета
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Последно проучване посочва лекарствата за алергии, хрема, както и тези за астма и сънотворните за опасни от развитието на Алцхаймер при хората.

Според изследователите, провели анализа, лекарства като Бенадрил, Пиритон и Нитол, приемани за период от три или повече години, могат да повишат рискове от развитието на Алцхаймер с до 60 %.

Причината според тях тези лекарствени препарати да бъдат опасни за здравето на хората е тяхното отражение върху нервните клетки. Те имат блокиращ ефект върху нервната система.

Известни още като антихолинергични медикамнети, те блокират ацетилхолина (химичен невротрансмитер), нужен за предаването на електрически импулси между нервните клетки. В резултат се стига до сънливост, замъглено зрение и лоша памет.

Депресия

А за болните с Алцхаймер е противопоказен приемът на такива лекарства, защото болестта обичайно се изявява с липса на ацетилхолин. И така има опасност от влошаване на състоянието.

Учени от Университета на Вашингтон провели изследване, обхващащо 3434 мъже и жени на възраст над 65 години. Те ги наблюдавали в продължение на 7 години, през които следели за честотата на използваните от тях антихолинергични лекарства.

Анализът посочил, че от всички доброволци 637 развили болестта на Алцхаймер, а други 150 развили други форми на деменция. И всички, които приемали от опасните препарати в по-високи дози, били по-застрашени да развият деменция, както и ако ги приемат за период повече от 3 години.

Изследователите допълват и необходимостта от допълнителни проучвания за потвърждение на резултатите и установяване на точните механизми на увреда след приема на тези препарати.

Много е важно в такъв момент да бъде повишена информираността сред населението с цел превенция на заболяването. Важно е пациентите да бъдат наясно с рисковете от приема на лекарства.

Във всички случаи е необходима консултация е лекар при започване или спиране на медикаментозна терапия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати