Рафаел - новият вид лечебна марихуана

Канабис

Израелски учени изобретиха нов вид марихуана, подходяща дори и за деца. Наркотичното средство няма странични ефекти и носи звучното име Рафаел.

Целта на еврейските доктори е била с новия сорт марихуана да помогнат на пациенти, страдащи от тежки заболявания като епилепсия, рак и други, за които традиционната медицина е безсилна да помогне.

До момента повечето сортове трева можеха да се изпишат съвсем законно на възрастни пациенти, но не и на деца. За Рафаел лекарите обясняват, че поради липсата на странични ефекти, билката с наркотично влияние е съвсем подходяща за малолетни и непълнолетни пациенти. Към момента Рафаел ще може да се закупи само в Израел.

Майкъл Дор, съветник в Министерството по здравеопазването в близкоизточната страна, каза в защита на откритието, че Израел е водеща страна в медицинското използване на марихуаната и изследванията на еврейските учени от дълго време привличат вниманието на медицинската общност. Не искаме хората да си помислят, че Израел е страна, която изнася само оръжие и марихуана, обясни той.

Марихуана

Учените от Йерусалимския университет, които имат основен дял в създаването на Рафаел, наскоро сключиха договор, възлизащ на 6 милиона долара с австралийската компания "PhytoTech Medical". Целта на споразумението е развитието на таблетки с тетрахидроканабинол за медицински цели.

По последни проучвания малко повече от 20 хиляди пациенти в Израел ползват марихуана за медицински цели. По прогноза към 2030 година техният брой ще надхвърли 30 хиляди души.

Марихуаната се използва за намаляване на гаденето и повръщането при химиотерапия и при пациенти със СПИН, както и за лечение на болка и мускулни спазми. Другите й приложения в медицината са проучени, но липсват достатъчно данни за заключения относно безопасността и ефикасността.

Краткосрочната употреба води до увеличение на незначителните нежелани ефекти, но няма данни, които да сочат, че това е така и за по-сериозните нежелани реакции.

Ефектите от дългосрочната употреба не са ясни, налице са опасения, свързани с риск за паметта и с когнитивни проблеми, риск от зависимост и риск от прием по погрешка от деца.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати