ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Наночастици погват артериалните плаки

Наночастици погват артериалните плаки

Плака в Артериите
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Наночастици ще почистват артериите от холестеролните плаки, съобщават от Франс прес. Въздействието на наночастиците ще бъде като на миниатюрни дронове, обясняват учените.

На този етап методът е тестван само върху гризачи. Необходими са още много подробни изследвания, за да стане ясно дали този метод ще може да се използва и при хората.

Учените силно се надяват, че този начин на премахване на холестеролните плаки от артериите може да се окаже подходящото средството за борба с атеросклерозата. Това заболяване е сред първите причини за смъртност в много страни по света, допълват от Франс прес.

Един от ръководителите на изследването е Омид Фарохзад, който работи в Харвардския медицински институт. За първи път се използват наночастици за ограничаване на атеросклерозата при животни, разяснява специалистът.

Той споделя още, че екипът е успял да използва нанотехнологиите за лекуването на инфекции и за стабилизирането броя на плаките при атеросклероза, при това в напреднал стадий. Изследванията на учените в тази посока са продължили няколко години.

ДНК

В конкретния случай харвардските специалисти са използвали нанолекарства – целта е била лечението да се принесе директно до мястото, където има образувани плаки. Някои от гризачите, които са лекувани, са имали втвърдени артерии, тъй като са страдали от напреднал стадий на атеросклероза.

Учените подложили мишките на иновативната терапия с нанолекарствата – тя продължила пет седмици. Гризачите, които са били в контролната група, не са подложени на подобно лечение.

След пет седмици гризачите, които са лекувани с нанолекарствата, са били в добро здравословно състояние – артериите били възстановени, броят на плаките стабилизиран, разказват учените.

Изследванията и опитите с мишки определено обнадеждават специалистите, но те споделят, че технологията трябва да се изследва много по-подробно, преди да бъде тествана и върху хора. Цялото проучване на харвардските специалисти е публикувано в Science Translational Medicine.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати