ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Откриха нов агресивен вид ХИВ

Откриха нов агресивен вид ХИВ

Откриха нов агресивен вид ХИВ
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Нов вид ХИВ откриха кубински учени – наричат го агресивен, защото човек може да развие вируса на СПИН много бързо. Заразяването става при незащитени полови контакти с повече от един партньор, който е носител на вируса.

Учените обясняват, че е възможно човек да се зарази с няколко вида ХИВ – на по-късен етап те се преструктурират в тялото и създават новия, непознат до момента вид.

При заразяването с познатия ХИВ, вирусът се съединява с протеините, които се намират в мембраната на клетките – те са известни още и като CCR5, след което прониква в мембраната.

При пациентите, които са заразени с т. нар. обикновен вид ХИВ, симптомите се появяват няколко години по-късно, когато вирусът е станал CXCR4 и води до развитие на СПИН, обясняват учените.

Новият вид, който кубинските специалисти са открили, преминава от CCR5 в CXCR4 с много по-бързи темпове – това води и до бързо развитие на СПИН – около три години след заразяването.

Откриха нов агресивен вид ХИВ

Учените обясняват, че ходът на заболяването е толкова бърз, че е възможно медикаментозното лечение да се окаже прекалено закъсняло.

Учени от САЩ смятат, че са на път да създадат вещество, което да лекува хората болни от СПИН. Веществото е давано само на маймуни и за момента е ефикасно, сочат резултатите от проучване.

Тези изследвания на учените дават нови надежди на заболелите – възможно е да се открие лек за ХИВ, който да е с по-продължителен ефект. Учените са кръстили съставката eCD4-Ig.

Ръководителят на проучването, професор Майкъл Фарзан, уверява, че съставката осигурява изключително силна защита срещу ХИВ.

Няколко години са били нужни на учени от института Скрипс, Флорида да открият веществото. Финансирането е осигурено от Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ.

Експериментите, които учените провеждат в момента, са с маймуни от вида макак резус. Само една инжекция, която съдържа въпросната съставка, защитава макаците от еквивалента на СПИН при маймуните за най-малко осем месеца, категорични са учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати