ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Сауната укрепва имунитета и удължава живота

Сауната укрепва имунитета и удължава живота

Сауната укрепва имунитета и удължава живота

Честото посещение на сауната може да удължи живота, като намали опасността от смърт вследствие на сърдечни заболявания, посочва се в ново изследване. Проучването е публикувано в списанието Journal of the American Medical Association и цитирано от Франс прес и Асошиейтед прес.

В изследването са взели участие повече от 2300 мъже, които са били на възраст между 42 и 60 години. Периодът на изследване е бил 21 години, уточняват учените.

Посещението на сауна два или три пъти на седмица намалява опасността от инфаркт на миокарда с 22 на сто. Ако пък човек ходи по-често в сауната – между 4 и 7 пъти седмично, ще намали риска с 63 %.

В изследването се посочва и как влияе сауната на хората, които имат увреждане на коронарните артерии. Опасността от смърт вследствие на това заболяване е с 23 % по-малка, ако сауната се посещава два до три пъти за седмица и 48 %, ако се ходи между 4 и 7 пъти.

Сауната укрепва имунитета и удължава живота

Посещенията два-три пъти за седмица намаляват опасността от преждевременна смърт с около 24 на сто и съответно с 40 на сто, ако се ходи на сауна 4 до 7 пъти седмично, обобщават авторите на проучването.

Времето, което човек прекарва в сауната също е от значение, отбелязват специалистите. Рискът от инфаркт на миокарда е със седем на сто по-малък за хората, които прекарват между 11-19 минути в сауната, в сравнение с тези, които стоят по-малко време.

Ако пък човек остане в сауната дори повече от 19 минути, това ще намали опасността от инфаркт с 52 на сто, посочват резултатите.

На този етап учените не могат да обяснят каква е връзката между състоянието на сърдечно-съдовата система и честото посещаване на сауната. Необходими са допълнителни изследвания по този въпрос.

Други специалисти са категорични, че при проблеми със сърцето или кръвното, човек трябва задължително да се консултира с лекар, преди да влезе в сауна.

Минали проучвания показват, че сауната повишава имунитета, освен това има и детоксикиращ ефект. Не на последно място, сауната действа изключително разтоварващо.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати