Упражнения при радикулит

Упражнения

Едно от най-разпространените заболявания днес е радикулитът. Това е възпаление на нервните коренчета, разклонили се от гръбначния мозък. Свързан е с остра болка в главата и гърба. Получава се при преохлаждане на организма, рязка промяна на температурата, след грип или ангина.

Има няколко упражнения, които можете да направите, за да избегнете неприятното възпаление и да си спестите неколкоседмичното неудобство и болка, каквато обикновено е продължителността на заболяването.

Разходете се из стаята или офиса си, може и на място, като правите широки махове с ръцете си в продължение на минута. Дишайте свободно през това време.

Изправете ръцете си напред. Дланите трябва да са събрани. След като заемете позата, повдигайте ръцете си нагоре и надолу. Правете това движение 10 пъти, като при всяко повдигане вдишвайте, а при пускането на ръцете си издишвайте.

Изправете се. Разкрачете крака и поставете ръце на хълбоците. Наклонете се на ляво, като свиете левия си крак в коляното. Повторете същото и на дясната страна. Повторете движенията 8 пъти.

Разкрачете крака. Наведете се към левия крак, като издишате. Повторете движението към десния крак. Правете движението 5 пъти. Изпънете ръцете си напред. Клекнете, като издишате. Поставете ръцете успоредно на тялото си при изправянето си, като вдишате. Трябва да направите 12 клякания по този начин.

Радикулит

Повдигнете едновременно лявата ръка и ле¬вия крак, като издишате. Повторете движението с десния крак и ръка, като вдишате. Упражнението се прави 10 пъти.

Поставете ръцете на хълбоците. След това свийте краката в коленете и ги обърнете на ляво. Постарайте се да не местите раменете си. Издишайте. Повторете процедурата и на дясно, като вдишате. Упражнението се прави 8 пъти.

Повдигнете левия крак обтегнат назад, извийте гърба в дъга като издишате. Снемете крака, като вдишате. Повторете процедурата 7 пъти.

Поставете ръцете на облегалката на стола, като се наведете. Повдигнете десния си крак към корема, като вдишате. Върнете, като издишате. Направете същата процедура и с левия крак. Упражнението се прави 10 пъти.

Плавно претърколете краката си от пръсти на пети. След това опрете цялото си стъпало на земята. През това време движете ръцете си едновременно – една напред, другата назад. Правете упражнението около 2 минути.

Рейтинг

5 1
4 2
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати