ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Какво е миалгия и какви са симптомите

Какво е миалгия и какви са симптомите

МаринаМарина
Джедай
46819
Мускулна болка

Миалгията представлява мускулна болка, често дължаща се на необичайно физическо натоварване с контузия на мускули в някои части на тялото. Има обаче различни други състояния, при които миалгията е симптом. Такива са налична инфекциозна болест, автоимунно заболяване, паразитоза и други.

Ако обаче няма явна причина за болката в мускулите, то най-вероятно тя се дължи на вирусни инфекции.

Причина, довеждащи до появата на миалгия, е и стресът в ежедневието. От значение е и прекомерната физическа активност и усиленото натоварване на мускулите.

Трябва да се внимава и с травмите, защото те също отключват това състояние, включително навяхванията и изкълчванията. Автоимунните заболявания, инфекциите, грипът, маларията, морбили, ревматизъм са също предвестник на миалгия.

Хапчета

Миалгия се появява често в резултат на прием на някои медикаменти за химиотерапия. Стига се до поява на болки в мускулите и ставите (артралгия), които обикновено намаляват след спиране на лекарството.

Мускулната болка може да се съпровожда и от болка в ставите, повишена температура (при налична инфекция) и общо неразположение с чувство на умора, а понякога и депресия.

Обичайно при засягане на определената мускулна група човек става по-трудно подвижен и всяко движения предизвиква болка. Така например, ако са засегнати междуребрените мускули, е налице силна болка при кашляне, кихане, дълбоко вдишване и издишване. Ако се засегнат шийните мускули, то движението на главата е затруднено.

Ако болките са налице в резултат от натоварването им, са подходящи поставянето на студени компреси и масажите. Свързаните с конкретно заболяване симптоми се профилактират според начините за лечение на болестта.

Трябва да се знае, че болката в областта на мускулите може да бъде локална, но и генерализирана, също да се усеща като остра или тъпа болка. Понякога е само за секунди, а в други случаи е по-продължителна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest