ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за рак на простатата

Причини за рак на простатата

МаринаМарина
Джедай
46818
Причини за рак на простатата
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Простатата е мъжка полова жлеза, намираща се под пикочния мехур и в предната част на ректума.

Ракът на простатата е бавно прогресираща болест. Експерти казват, че той обикновено започва с малки промени във формата и размера на жлеза.

Злокачественото заболяване на простата може да е налице в резултат на мутация на гени, смятат специалистите. Рисков фактор е и възрастта на мъжа, като опасността се увеличава с напредване на годините. Установено е, че ракът на простатата се среща сравнително рядко при мъже под 50 години.

Рисков фактор е и генетичната предразположеност. Ако в семейството баща или брат са диагностицирани със злокачествено заболяване на простатата, то опасността се повишава с до 3 пъти. И ако е открито заболяването преди 60-те години, то рискът се оказва още по-висок.

Ако пък майките на тези мъже са били диагностицирани с рак на гърдата, то при тях рискът да развият рак на простатата е също по-висок.

Причини за рак на простатата

Години наред учени от цял свят се опитват да разберат какви са причините за появата на заболяването. Те идентифицирали гени, които увеличават риска. Още през 2008 година били открити 7 генни промени, които увеличават риска от рак на простатата.

Установено е, че хора, носители на Синдрома на Линч, носят такива гени и те имат по-висок риск да имат рак на простатата.

От значение е и етническата принадлежност. Азиатските мъже са с по-нисък риск от белите. При чернокожите пък е по-висок рискът, отколкото при белите мъже и азиатците.

Рисков фактор са и предшестващо раково заболяване, диети с високо съдържание на калций. Интересно е как по-високите мъже са по-рискови за разлика от по-ниските.

От значение е и високият индекс на телесна маса, хормонален дисбаланс, при мъже с вазектомия и други. Интересно условие е как мъжете с диабет са с по-нисък риск от поява на злокачествено заболяване на простатата.

А редовният прием на Аспирин също може да намали риска.

Според статистическите данни на Обединеното кралство този вид туморно образувание е най-често срещаният сред мъжете и годишно 41 700 души разбират, че носят коварната болест. Оказва се, че един от осем англичани се диагностицират с тази коварна болест.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.2
50
41
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати