Причини за понижен имунитет

понижен имунитет

Под термина имунитет се разбира устойчивостта на организма срещу инфекциите. В своята същност той представлява способността на организма да поддържа вътрешния баланс на клетъчните си структури. Основната му задача е да разпознава и обезврежда чуждите клетки, проникнали в организма.

Имунитетът се формира от ранното детство, още по време на бременността. След раждането той се подхранва от полезните вещества, които се съдържат в майчината кърма. Една от причините за понижен имунитет може да бъде прекалено стерилната среда. Имунитетът на детето се формира именно от срещата му с микроорганизми от средата, в която пребивава. Основните хигиенни навици и редовното миене на ръцете е напълно достатъчно.

Причина за развитието на много заболявания е спадът на имунитета. Поради това трябва да се открият факторите, които го отслабват. Сам по себе си имунитетът не може да бъде компроментиран.

Но едно заболяване може да доведе до спад в имунитета, което, от своя страна, да стане причина за развитието на други заболявания. Така например хроничните заболявания имат способността да отслабват защитните сили на организма.

Пониженият имунитет се изразява в често и продължително боледуване, хронични инфекции и постоянно поддържане на повишена температура.

Плодове

Имунната система може да е много силна, но в някои моменти също се нуждае от помощ. Общоукрепващи средства като пълноценното хранене и приемът на витамини преди, по време и след тежко боледуване, хронични инфекции и алергични състояния биха подобрили и повишили нейните защитни сили.

Понякога имунитетът има нужда от възстановяване или стимулиране. Това най-лесно се постига чрез прием на имуннокоригиращи средства. Има обаче имунодепресанти, които са в групата на препаратите, които повлияват и потискат имунитета.

Приемът им най-често се налага при автоимунни заболявания, при които имунитетът погрешно разпознава собствени клетки за чужди. Прилагат се и при трансплантация на органи.

Каквато и да е причината за понижения имунитет, всички средства за неговото коригиране трябва да се назначават от лекар. Подходящите стимуланти се определят след редица изследвания за изясняване причините на заболяването.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати