ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за понижен имунитет

Причини за понижен имунитет

понижен имунитет
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Под термина имунитет се разбира устойчивостта на организма срещу инфекциите. В своята същност той представлява способността на организма да поддържа вътрешния баланс на клетъчните си структури. Основната му задача е да разпознава и обезврежда чуждите клетки, проникнали в организма.

Имунитетът се формира от ранното детство, още по време на бременността. След раждането той се подхранва от полезните вещества, които се съдържат в майчината кърма. Една от причините за понижен имунитет може да бъде прекалено стерилната среда. Имунитетът на детето се формира именно от срещата му с микроорганизми от средата, в която пребивава. Основните хигиенни навици и редовното миене на ръцете е напълно достатъчно.

Причина за развитието на много заболявания е спадът на имунитета. Поради това трябва да се открият факторите, които го отслабват. Сам по себе си имунитетът не може да бъде компроментиран.

Но едно заболяване може да доведе до спад в имунитета, което, от своя страна, да стане причина за развитието на други заболявания. Така например хроничните заболявания имат способността да отслабват защитните сили на организма.

Пониженият имунитет се изразява в често и продължително боледуване, хронични инфекции и постоянно поддържане на повишена температура.

Плодове

Имунната система може да е много силна, но в някои моменти също се нуждае от помощ. Общоукрепващи средства като пълноценното хранене и приемът на витамини преди, по време и след тежко боледуване, хронични инфекции и алергични състояния биха подобрили и повишили нейните защитни сили.

Понякога имунитетът има нужда от възстановяване или стимулиране. Това най-лесно се постига чрез прием на имуннокоригиращи средства. Има обаче имунодепресанти, които са в групата на препаратите, които повлияват и потискат имунитета.

Приемът им най-често се налага при автоимунни заболявания, при които имунитетът погрешно разпознава собствени клетки за чужди. Прилагат се и при трансплантация на органи.

Липсата на достатъчно количество пълноценен сън може да намали силата на имунитета. Сънят е отговорен за производството на някои хормони, които от своя страна допринасят за висок имунитет. При липса на сън тези хормони не се синтезират добре, което отслабва имунната система. Препоръчителните часове качествен сън за възрастни са между 7 и 9.

Заседналият начин на живот е друга причина за понижен имунитет. Необходима е физическа активност минимум 30 минути всеки ден, което е напълно постижима цел. Разходка, стигане пеша до работа или излизане с приятели, биха ви спестили проблеми с имунитета, а и ще ви помогнат да поддържате форма.

Ако се подложени на постоянен стрес, не се учудвайте, ако имунитетът ви се понижи и боледувате непрекъснато. Мощен метод, с който може да победите стреса, е медитацията. Нейните положителни свойства са доказани във времето. Ако бъдете постоянни, ще намалите значително стреса, ще подобрите качеството на съня, а оттам и имунитета си.

Смейте се по-често. Смехът е здраве и това не е само поговорка, а чиста истина. Когато се смеете, намалявате стреса и повишавате имунитета си. Винаги, когато нещо ви натъжи, обадете се на приятел, изгледайте смешен филм или разгледайте забавни снимки. Направете нещо, което ще ви накара да се усмихнете. Това ще ви успокои.

Вредните навици като тютюнопушене и алкохол могат да повлияят негативо на имунната система, тъй като внасят токсини в организма. Опитайте да спрете или поне да намалите консумацията на алкохол и пушенето на цигари. Снабдявайте организма си с витамин C, който успешно бори токсините. Той помага в съпротивата на организма да се поддаде на вредното влияние на веществата и да остане здрав.

Дефицитът на витамин D е една от водещите причини за слаб имунитет. Той е много важен за изграждането на силна имунна система и организмът се нуждае от него всеки ден. Той е превантивна мярка срещу инфекции, възпаления и автоимунни заболявания. Ако не успеете да си го набавите по естествен начин - от слънцето, приемайте го като хранителна добавка или се ориентирайте към хранителните източници на витамин D. Бременни жени, кърмачки и деца имат още по-голяма нужда от него.

Дехидратацията може да се окаже виновна на ниския имунитет. Тялото има нужда от течности, за да изхвърля вредните токсини от организма. Тя трябва да е повече от количество, което се отделя и когато не е, имунитетът се разрушава. Неслучайно чувате от близките си непрестанни напътствия да пиете повече вода и течности, за да останете хидратиране, казваме ви го и ние.

Килограмите също могат да повлияят негативно върху имунитета, когато са повече, отколкото трябва да бъдат. Наднорменото тегло е опасно не само заради отслабването на имунната система, а и цялостното здраве. То може да отключи редица опасни заболявания. Ето защо трябва да се ориентирате към здравословна промяна в начина си на живот, ако страдате от този проблем.

Важен съвет, който е хубаво да спазвате, ако вече сте болни от грип или настинка, е да намалите консумацията на сладки неща. Въглехидратите и захарите пречат на имунитета да възвърне своите сили и да се излекува. Вместо това осигурете си повече витамин C, който може да си набавите от различни плодове и зеленчуци. Още две средства, които заслужено носят славата на истински бойци с грипа са пилешката супа и чесънът.

Каквато и да е причината за понижения имунитет, всички средства за неговото коригиране трябва да се назначават от лекар. Подходящите стимуланти се определят след редица изследвания за изясняване причините на заболяването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати