Чудодейните ползи на евкалиптовото масло

Евкалиптово масло

Маслото от евкалипт набира все по-голяма популярност и употреба в козметиката и фармацията. С произход от Австралия, през вековете то се разпространява в Европа, Индия и Африка, но най-големият производител на продукти, съдържащи извлеци или масла на евкалипта, остава Австралия.

То може да се използва за инхалации, за външно приложение – в състава на мехлеми, като масажно масло, при производството на паста за зъби, вода за уста, парфюми, ароматизатори за стая и като средство за отблъскване на насекоми. Напоследък все по-често то се добавя и към таблетки за смучене против кашлица и настинка. Може да се намери като съставка и в много перилни препарати, сапуни, кучешки шампоани и препарати за почистване на петна.

Включването му в състава на стотици лекарства, медикаменти и козметични продукти не е случайно: маслото притежава противовъзпалителни, противомикробни и антисептични свойства, предпазва от мускулни спазми и запек и др. 3-4 капки от чудодейното масло, втрити в гърдите, спомагат за разширяване на кръвоносните съдове и облекчаване на дишането при астматици.

Смята се, че евкалиптовото масло намалява количеството на бактерии във въздуха и може да се добавя към водата на овлажнители или да се използва в сауна за детоксикация. Смесено с вода, то може да се използва като универсален препарат за почистване.

Добавянето на евкалиптово масло към шампоана може да помогне при пърхот, а добавянето му към лосион за тяло може да успокои раздразнена кожа. В малки количества маслото е много ефективно при изгаряния, както и ужилвания и ухапвания от животни.

Евкалипт

Сладкият и ободрителен аромат на евкалипта има успокояващ ефект върху ума и тялото. Въпреки че няма научни доказателства, които да потвърдят теорията, много хора вярват, че ароматът му води до психично благосъстояние.

То помага за подобряването на настроението и намалява последствията от психическото и физическото изтощение. Добавя се към горещата вана, прилага се в ароматизатори с етерични масла или се вдишва – резултатът е еднакво добър – прилив на психическа и физическа енергия.

Скорошни изследвания доказали, че оралното приемане на евкалиптово масло помага за понижаването на кръвната захар. Трябва да имаме предвид обаче, че приемът е задължително да се съблюдава от медицински специалист.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати